6 terveellisintä aamupala-aineista – antavat energiaa ja ehkäisevät napostelua

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin aamusmoothie 0:53 Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin aamusmoothie

Riittävä aamupala estää vatsan kurnimisen ennen lounasaikaa ja tuo vireyttä päivään. Aamupalaa ei kannata jättää syömättä senkään vuoksi, että toistuvana tapa voi lisätä merkittävästi sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Kiireiseen aamuun sopii smoothie. Katso videolta ravitsemusasiantuntijan aamusmoothieresepti.

Kuitenkin myös sillä, mitä aamulla suuhunsa pistää on merkitystä. Ikoninen amerikkalaisvoileipä, maapähkinävoi-hilloleipä sisältää jopa viidenneksen päivän kaloreista – suurelta osin sokerin ja nopeiden hiilihydraattien muodossa –, eikä sen syöminen joka aamu ole terveellistä.

Ravinteikas ja tasapainoinen aamiainen puolestaan antaa energiaa tasaisesti ja ehkäisee turhien kaloreiden napostelua myöhemmin päivällä. Healthline-sivusto listasi parhaita ruokia aamiaiselle.

1. Kanamunat

Runsaasti proteiinia sisältävät kanamunat ovat paitsi herkullisia, myös uskomattoman terveellisissä. Tutkimusten mukaan kanamunien syöminen lisää kylläisyyden tunnetta ja vähentää siten seuraavalla aterialla syötyjä kaloreita. Kananmunien syöminen myös auttaa verensokeri- ja insuliinitasoja pysymään tasaisina.

Kananmunien ovat havaittu lisäksi parantavan vastustuskykyä, kolesterolitasoja sekä aivotoimintaa – eikä lista tähän lopu!

2. Kreikkalainen jogurtti

Maustamaton paksu kreikkalainen jogurtti sisältää runsaasti proteiinia sekä ravintoaineita, kuten jodia, kalsiumia sekä B12-vitamiinia. Osasta jogurtteja löytyy myös suoliston terveydelle suotuisia probiootteja.

Kreikkalaisen jogurtin kylkeen sopivat esimerkiksi antioksidanteistaan tunnetut marjat ja hyvistä rasvahapoista kuuluisat pähkinät.

3. Kahvi

Kahvi kuuluu piristävien ominaisuuksiensa vuoksi osaksi monen ihmisen aamupalaa. Kahvin juonnin on huomattu olevan yhteydessä pienentyneeseen tyypin 2 diabeteksen riskiin ja suojaavan maksaa, kertoo Terveyskirjasto. Yksi syy kahvin terveysvaikutuksille saattavat olla sen sisältämät antioksidantit.

Tuoreessa tutkimuksessa kahvin sisältämän kofeiinin huomattiin myös stimuloivan elimistön ruskeaa rasvaa, minkä johdosta kahvin juominen voi auttaa painonhallinnassa.

Kahvia ei kuitenkaan kannattaisi juoda tyhjään vatsaan, sillä se voi aiheuttaa keskittymisvaikeuksia, tärinää ja ahdistuneisuutta.

4. Kaurapuuro

Suomalaisten klassikkoaamupala kaurapuuro on tunnettu lukuisista terveysvaikutuksistaan. Kaura sisältää runsaasti beetaglukaani-nimistä ravintokuitua, joka laskee kolesterolia, ehkäisee verensokerin heilahteluja ja pitää kylläisenä pitkään.

Kaurassa on myös runsaasti ravintoaineita ja antioksidantteja, kuten mangaania, E-vitamiinia, seleeniä, fenoleita, B1-vitamiinia, biotiinia, fosforia, kaliumia ja magnesiumia.

5. Hedelmät

Hedelmät voivat olla mehukas osa herkullista aamiaista. Hedelmät sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja ja ovat verrattain vähäenergistä ruokaa.

6. Raejuusto

Raejuusto sisältää hitaasti elimistöön imeytyvää kaseiini-proteiinia, minkä ansiosta se auttaa pitämään nälän loitolla pitkään. Raejuuston myös huomattu parantavan aineenvaihduntaa ja auttavan lihaksia palautumaan rasituksesta – minkä vuoksi raejuusto on täydellinen vaihtoehto myös iltapalana.

Lähde: Healthline, Terveyskirjasto, MTV Uutiset arkisto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.