Karmeimmat kummitustalot: Winchesterin mysteeri

Labyrinttimainen kummituskartano kätkee sisäänsä satoja huoneita, salaovia, pahoja henkiä ja nuoren naisen traagisen tarinan.

Kaliforniassa sijaitseva Winchesterin mysteeritalo on kenties maailman omituisin koti. Sitä rakennettiin yhteensä 38 vuotta, vuorokauden jokaisena tuntina.

Labyrinttimaisessa talossa on 160 huonetta, 40 makuuhuonetta, kaksi tanssiaissalia, 47 takkaa, 10 000 ikkunalautaa ja 17 savupiippua. Sen rakennutti nainen, joka tahtoi eroon häntä vainoavista pahoista hengistä.

Nuoren naisen tragedia

Talon tarina alkaa syyskuussa 1839, kun Sarah Pardee syntyi Connecticutissa. Kasvaessaan aikuiseksi Sarahista tuli New Havenin kaunotar. Hän avioitui varakkaan liikemiehen, asevalmistaja William Wirt Winchesterin kanssa vuonna 1862. Neljä vuotta myöhemmin Sarah synnytti tyttärensä, Annien.

Tragedia kuitenkin iski kun Annie sairastui ja kuoli alle vuoden ikäisenä. Sarah järkyttyi suunnattomasti eikä toipunut koskaan lapsensa menetyksestä. Kärsimykset kuitenkin jatkuivat: William menehtyi tuberkuloosiin maaliskuussa 1881. Ainoana perijänä Sarahin omaisuus kasvoi yli 20 miljoonalla dollarilla ja hänestä tuli yksi Yhdysvaltojen rikkaimmista naisista. Mikään ei kuitenkaan auttanut naisen pohjattomaan suruun.

Meedio muuttaa kaiken

Sarah suri intensiivisesti sekä aviomiestään että tytärtään. Viimeisenä keinona eräs ystävätär ehdotti, että Sarah ottaisi yhteyttä meedioon. Kesken spiritismi-istunnon meedio kertoi saaneensa yhteyden Williamiin. Tämä kertoi, että Sarahin perheen yllä oli kirous. Winchesterin valmistaman aseen uhriksi joutuneet tuhannet kuolleet vaativat kostoa henkimaailmasta käsin.

William varoitti, että seuraava uhri saattaisi olla Sarah. Meedio neuvoi naista myymään kotinsa New Havenissa ja rakennuttamaan uuden talon itselleen ja hengille.

– Älä koskaan lakkaa rakentamasta taloa. Niin kauan kuin rakennat, pysyt hengissä. Tulet kuolemaan sinä päivänä kun lopetat rakentamisen, meedio oli sanoi.

Labyrinttitalon rakentaminen ei lopu

Sarah muutti Kaliforniaan, jossa löysi sopivan kodin vuonna 1884. Alunperin talossa oli kuusi huonetta ja kesken jäänyt remontti. Sarah osti talon ja heitti piirustukset roskiin. Tästä alkoi valtava rakennusurakka joka kesti 38 vuotta.

Wincesterin rakennustyömaalla työskenteli kaiken aikaa vähintään 22 työntekijää. Vasaroiden ja sahojen äänet kaikuivat paikalla yötä päivää. Sarahilla ei ollut rakennussuunnitelmaa, hän tapasi aamuisin rakennuttajansa ja he sopivat mitä sinä päivä tehtäisiin. Suunnitelmat olivat kaoottisia ja usein huoneita rakennettiin sisäkkäin. Taloon syntyi siipiä ja torneja, satoja ovia ja ikkunoita.

Lopulta talossa oli seitsemän kerrosta. Se oli täynnä salaovia, komeroita, joita avautuivat tiiliseinään ja kymmeniä portaita, jotka eivät johtaneet mihinkään. Sarahilla oli pakkomielle numeroon 13. Lähes kaikissa huoneissa oli 13 ikkunaa ja portaissa 13 askelmaa. Talossa oli vain kaksi peiliä, sillä uskomuksen mukaan kummitukset pelkäsivät omaa peilikuvaansa. Talon kustannukset ovat vuoden 2008 arvion mukaan 70 miljoonaa dollaria.

Sarah oli tyytyväinen, sillä nyt hän pystyi hallitsemaan piinaavia henkiä, joiden kuvitteli vaeltavan talossa, jossa hän asui yksin palvelijoidensa kanssa. Sanottiin, että unettomina töinä hän kommunikoi henkien kanssa.

Vuonna 1906 San Franciscoa ravisutti maanjäristystä, joka tuhosi osan talosta. Kolme ylintä kerrosta romahtivat puutarhaan. Sarah jäi vangiksi romahtaneeseen makuuhuoneeseensa. Hän oli varma, että maanjäristys oli merkki hengiltä, jotka olivat raivoissaan, sillä talo oli lähes valmis. Varmistaakseen, ettei talo koskaan valmistuisi, Sarah sulki 30 talon huoneista, jottei niitä saisi rakennettua valmiiksi ja jotta henget jäisivät niihin vangiksi ikuisiksi ajoiksi.

Syyskuussa 1922 Sarah meni makuuhuoneeseensa spiristimi-istunnon jälkeen. Yön aikana hän menehtyi 83-vuotiaana. Talon peri hänen sisarenpoikansa Frances Marriott.

Talosta tulee turistikohde

Winchesterin talo myytiin huutokaupassa helmikuussa 1923 ja avattiin yleisölle. Harry Houdini oli eräs talon julkkisvierailijoista. Talo nähtiin myös Robert L. Ripleyn Believe it or Not -ohjelmassa. Labyrinttimainen talo oli niin vaikeaselkoinen, että kesti kuusi viikkoa laskea huoneiden lukumäärä.

– Se on talo, jossa alaspäin menevät rappuset eivät vie kellariin, eivätkä ylöspäin menevät vie ullakolle, tutkijat kertoivat American Weekly -lehdelle.

Winchesterin talossa on nähty monia omituista tapahtumia; usein kuullaan kummallisia askelia ja omituisia ääniä, ikkunat halkeavat, valot välkkyvät ja ovenkahvat kääntyvät itsestään. Meediot ovat väittäneet nähneensä henkien sekä Sarah Winchesterin aaveen vaeltavan talossa.

Mysteerikartanossa järjestetään kierroksia, joilla vieraat pääsevät taskulamppujen kanssa tutkimaan kotia. Tarun mukaan taloon oli piilotettuna kassakaappi täynnä koruja ja kultaisia ruokailuvälineitä. Sitä ei koskaan ole  löytynyt.

Lähteet: Haunted Britain and England, The Most Haunted House in England, Wikipedia.org, www.prairieghost.com

Kuvat: Wikipedia.org, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat