Karmeimmat kummitustalot: Tower of London

Suosittu turistikohde Lontoon sydämessä on lukuisien aaveiden vaelluskohde. Lontoon Towerin kuuluisimpia kummituksia ovat Henrik VI, Anna Boleyn, Valkoinen nainen sekä murhatut pikkuprinssit, joiden sanotaan menettäneen henkensä setänsä Rikhard III:n käskystä.

Suosittu turistinähtävyys, Tower of London, on yksi Englannin aavemaisimmista rakennuksista. Linnan ydinosa, White Tower, rakennettiin vuonna 1078, mutta nykyään linnaan kuuluu lukuisia eri aikoina kohonneita rakennuksia.

Yli 900 vuoden historiansa aikana Lontoon Toweria on käytetty kuninkaallisena palatsina, kruununjalokivien säilytyspaikkana, vankilana sekä kidutuskammiona ja mestauspaikkana. Towerin muurien sisällä on nähty murhia, hirttoja ja kärsimystä – joten ei ihme, että sen torneissa vaeltavat levottomat sielut.

Kruunupäät kummittelevat

Lontoon Towerissa aaveiden metsästäjä voi joutua kasvotusten Englannin kruunupäiden kanssa. Henrik VI:n elämä päättyi Wakefield-tornissa toukokuussa 1475 kuninkaan ollessa polvistuneena rukoukseen. Tarinan mukaan hänen murhaajaansa oli Gloucesterin herttua, tuleva kuningas Rikhard III. Murhansa vuosipäivänä Henrikin synkän hahmon sanotaan ilmestyvän torniin ja vaeltavan sitä ympäri, kunnes kello lyö keskiyön merkiksi.

Salt Towerissa lymyilee jokin niin kammottava, että kukaan ei suostu menemään sinne pimeän jälkeen. Edes koirat eivät astu kynnyksen yli.

Taidegallerian vartijat puolestaan kertovat painostavasta tunteesta, joka heidät valtaa sisällä. Eräs vartijoista kertoo kaameaa tarinaa siitä, kuinka joutui näkymättömän hyökkäyksen kohteeksi. Mies tunsi kuinka häntä äkkiä alettiin kuristaa, muttei nähnyt ketään. Paettuaan toiseen huoneeseen hänen kurkussaan näkyivät köyden jäljet.

Kamalia naiskohtaloita

Rakennuksen kuuluisin aave, Valkoinen nainen, vartioi White Toweria. Hänen parfyyminsa sanotaan tuoksuvan käytävillä, joilla hän kulkee ja ryhmä lapsia vastapäisessä rakennuksessa kertoi nähneensä naisen vilkuttavan heille.

Lontoon Towerissa vaeltavat myös Englannin kuningattaret. Surullisenkuuluisan Anna Boleynin haamu on nähty St Peter-ad-Vinculankappelissa, johon hänet haudattu. Henrik VIII:n toinen vaimo menetti henkensä vuonna 1536 jouduttuaan syytteeseen aviorikoksesta. Naisen hahmo on nähty kävelemässä White Towerissa kantaen irtileikattua päätään.

Samaisen kuninkaan viides vaimo Katariina Howard, tuomittiin myös aviorikoksesta ja suljettiin torniin. Kohtaloaan kammoksuva kuningatar pakeni huoneestaan ja juoksi tornin käytäviä kirkuen apua. Hänet saatiin kuitenkin kiinni ja teloitettiin seuraavana aamuna.

Aatelisnainen Margareth Pole joutui kostonhimoisen Henrik VIII:n uhriksi, kun naisen poika kardinaali Reginald Pole kyseenalaisti kuninkaan politiikan. Raivostunut Henrik kosti miehelle teloituttamalla tämän äidin. Mestauslavalla viaton nainen ei suostunut polvistumaan ja yritti paeta, mutta pyöveli sai hänet kiinni. Tämä kammottava tapahtuma on nähty vuosisatojen ajan uudelleen ja uudelleen pihamaalla, kun kirkuva aave yrittää paeta mestaajaansa.

16-vuotiaana kuollut Jane Grey hallitsi Englantia yhdeksän päivän ajan. Kuningatar Maria I teloitutti hänet vuonna 1553 maanpetoksesta syytettynä. Nuori nainen oli päättänyt kuolla arvolleen sopivasti, mutta silmät sidottuna ei löytänyt tietään mestauslavalle. Jane oli joutua paniikkiin, kunnes joku tuntematon auttoi häntä löytämään tien ja säilyttämään arvokkuutensa loppuun saakka. Nuoren naisen hahmon sanotaan ilmestyvän kuolinpaikalle Towerin nurmelle.

Viattomat uhrit

Verinen torni on todella nimensä veroinen. Tarujen mukaan siellä menettivät henkensä viattomat pikkuprinssit. Kun Edward IV vuonna 1483 kuoli, piti hänen 12-vuotiaasta pojastaan tulla seuraava kuningas. Parlamentti teki hänen sedästään Gloucesterin herttuasta sijaishallitsija Richard III:n. Kuningas vei prinssi Edwardin ja hänen veljensä Richardin Lontoon torniin odottamaan kruununperijän tulevia kruunajaisia. Vielä saman vuoden syksynä pojat nähtiin leikkimässä pihamaalla, mutta sitten prinssit katosivat jälkiä jättämättä.

Nykyään oletetaan, että heidät murhattiin Richard III:n käskystä ja ruumiit haudattiin jonnekin Towerin ympäristöön. Kaksisataa vuotta myöhemmin White Towerin rappusten alta löytyi kaksi luurankoa. Näiden oletettiin olevan kadonneet prinssit ja heille annettiin kuninkaalliset hautajaiset. Tornin vankilan käytävillä on nähty kahden valkoisiin puetun lapsen aaveet, jotka peloissaan hakevat turvaa toisistaan.

Myös Towerin korppeihin liittyy legenda. Tarinan mukaan Lontoo ja samalla koko Englanti tuhoutuvat, jos linnan alueella asustelevat korpit joskus katoavat. Siksi lintujen siivet on leikattu niin, etteivät ne pääse lentämään pois.

Kuvat: WireImage / AOP, Wikipedia.org

Lähde: Haunted Britain and Ireland, Wikipedia.org, www.visitbritain.co.uk

Lue myös:

    Uusimmat