Kari Lumikero ystävälleen Tommy Tabermannille: Voimia!

Nimi Tommy Tabermann synnyttää ihmisissä mielikuvia: rakkauden lähettiläs, kansanedustaja, "rakkausloma"-lakialoite. Minkälainen mies kaiken takana on? Millainen on lähimmäisten tuntema arki-Tommy? Hyvä ystävä Kari Lumikero kertoo omat ajatuksensa ja hauskat muistonsa vuosien takaa.

– Tapasimme Tommyn kanssa ensimmäistä kertaa 1970-luvun loppupuolella, kun työskentelimme molemmat Ruotsin radiossa. Tommy saapui juontamaan suomalaiselle puolelle ja teki heti meihin kaikkiin suuren vaikutuksen.

Lumikero sanoo Tabermannin tavan juontaa lyöneen hänet ällikällä. Runollinen tyyli, kaukana totutusta virallisesta pönötyksestä, hämmästytti paitsi kollegoita myös haastateltavia. Lumikero kertookin, kuinka Tabermann tuntui tällä omalla, persoonallisella tavallaan pääsevän lähemmäs ihmistä. Saavan ympärillään olevat rentoutumaan.

Muistorikas menneisyys

Yhteisistä hyvistä muistoista kysyttäessä Lumikero naurahtaa niitä olevan todella monia. Kun miesten aikataulut sopivat yhteen, he viettävät vapaa-aikaa muun muassa raveissa, joista molemmat ovat kiinnostuneita. Yksi muisto vuosien takaa kuitenkin nousee ylitse muiden.

– Tommy oli tulossa luokseni Ruotsiin laivalla, ja olin menossa häntä satamaan vastaan. Matkalla selvisi, että Ruotsin hovioikeus oli vapauttanut Olof Palmen murhasta vahvasti epäillyn Christer Petterssonin. Tämä oli tietysti suuri mediatapahtuma Ruotsissa.

Päästyään satamaan Lumikero ei siis vienytkään Tabermannia kotiinsa, vaan suoraan tapahtumien keskipisteeseen saadakseen Petterssonilta haastattelun. Kuten arvata saattaa, paikalla oli kymmenittäin muitakin toimittajia kuvaajineen, jotka yrittivät nähdä edes vilauksen Petterssonista. Aikansa seisoskeltuaan Lumikero tavoitti Petterssonin katseellaan hieman syrjässä ja meni koputtamaan ikkunaan pyytäen haastattelua.

– Myöhemmin Tommykin sai vielä oman henkilökohtaisen haastattelun. Se tuntui mahtavalta, sillä kaikki muut olivat joutuneet tyytymään viralliseen tiedonantoon. Tommy työskenteli tuohon aikaan nyt jo edesmenneessä Radio Ykkösessä, ja veikkaan että siellä oltiin juttuun enemmän kuin tyytyväisiä! Tämän jälkeen jatkoimme vierailua kuten alkuperäinen tarkoitus oli.

Huumorimies

Julkisuudessa olemme saaneet Tommy Tabermannista kuvan herkkänä, pehmeänä runoilijana. Kansanedustajana, jonka lakialoite "rakkauslomasta" sai paljon julkisuutta. Haastattelutkin ovat yleensä olleet samalla linjalla jo pidemmän aikaa. Kuitenkin lähimmäistensä kesken Tabermann uskaltaa olla oma itsensä; urheilullinen, huumorintajuinen mies.

– Monet eivät varmasti tiedä, että Tommy on todellakin urheilullinen. Hänen suuriin intohimoihinsa lukeutuu koripallo, jota hän on nuorempana pelannut korkeammallakin tasolla. Tommy on oikea atleetti!

Monet tuntevat Tabermannin YLE TV1:n Uutisvuoto-ohjelmasta, jossa hän esiintyi yli 300 jakson verran. Lumikeron puheista kuuleekin, kuinka hauska mies Tabermann siviilissä onkaan. Huumori tulee esiin esimerkiksi yhteisissä illanvietoissa.

– Jos lähdemme Tommyn kanssa yhdessä viihteelle, pöydästämme kuuluva kovaääninen puhe ja nauru saavat kanssajuhlijat kääntämään päitään! Lumikero naurahtaa.

Aivan liian harvoin

Vanhat ystävyyssuhteet ovat usein ihmissuhteista kestävimpiä; kuulumisia ei tarvitse päivittää viikottain. Kun tavataan, jatketaan siitä mihin viimeksi jäätiin. Näin myös Lumikeron ja Tabermannin ystävyydessä.

– Soittelemme toki silloin tällöin, mutta näemme aivan liian harvoin. Molemmilla on ymmärrettävästi kova kiire, Tommyllakin on kansanedustajan tehtävänsä, jonka hän haluaa varmasti hoitaa kunnialla.

Ystävykset ovat viimeksi nähneet toissa kesänä, ja Lumikero toivoo seuraavan kerran tulevan pian. Ystävänsä sairaudesta hän ei halua liiemmin puhua, mutta välittää kuitenkin sydämelliset terveisensä.

– Pikaista toipumista ja voimia!

Lue myös:

    Uusimmat