Karhujen raju paini tallentui videolle Kuhmossa – tappelua todistanut Samuli: "Yhtäkkiä tilanne räjähti käsiin"

1:17
Katso videolta, miten kaksi suurta petoa ottaa yhteen lähikuvissa

Kahden karhun kovaotteinen tappelu tallentui harvinaiselle videolle heinäkuun alussa. Samuli Kiiveri, Tuomas Manninen ja Olli Pietilä eivät olleet uskoa tuuriaan, kun lähtivät ensi kertaa kuvaamaan karhuja Kuhmon Viiksimoon. 

Kolmikko oli valmistautunut odottamaan Boreal Wild Life Centren karhunkatselupaikan kopissa viiden tunnin ajan, ja odotukset olivat maltilliset.

– Ajateltiin, että olisi kiva saada vilaus karhusta, kun meistä kukaan ei ollut nähnyt sellaista aikaisemmin, luontokuvausta harrastava Kiiveri kertoo.

"Katsoimme toisiamme suut auki"

Aikaa ei mennyt kuin tunti, kun Suomen suurin petoeläin asteli jo karhukopin läheiselle ruokintapaikalle. Pian toinenkin aikuinen karhu tuli esiin, ja eläinten käytös muuttui uhkaavaksi.

– Karhut alkoivat muriseman ja ärjymään toisilleen. Yhtäkkiä tilanne räjähti käsiin ja yltyi kunnon tappeluksi, kertoo karhukopissa tapahtumia seurannut Kiiveri.

Karhujen välille syntyi raju yhteenotto, joka kesti useiden minuuttien ajan. Kolmikon kuvaamalla videolla näkyy, miten karhut painivat ja purevat toisiaan kovaotteisesti.

Karhukoppi sijaitsi alle kymmenen metrin päässä tappelusta. Kiiverin mukaan kaverukset katsoivat toisiaan suut auki epäuskoisina todistamastaan.

– Se oli komea näky, kun isot karhut ottivat yhteen. Siinä sydän pamahteli.

"Uskomaton tuuri"

Kolmikon ajoitus ja sijainti olivat hyvin onnekkaat.

– Meillä kävi uskomaton tuuri, koska tappelu tapahtui suoraan meidän kameroiden edessä. Saimme sen talteen kolmesta eri kuvakulmasta, iloinen kuvaaja kertoo.

Vaikka tilanne oli hurja, Kiiveri tunsi olonsa turvalliseksi karhukopista. Karhunkatselupaikan vankat rakenteet suojasivat luontoharrastajia hurjassa tilanteessa.  

Samuli Kiiveri, Olli Pietilä ja Tuomas Manninen tekevät videoita retkeilyyn ja kalastukseen keskittyvälle Samulin matkassa -nimiselle Youtube-kanavalle.

Koko karhuvideo ja viisiminuuttinen yhteenotto on nähtävissä YouTubesta: Samulin Matkassa

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja