Käräjäoikeus: Ullanlinnan lääkäri on syyllinen vaimonsa kuolemaan – mielentila tutkitaan ennen lopullista tuomiota

Helsingin käräjäoikeus on antanut välituomion Ullanlinnan murhajutussa.

Vaimonsa murhasta syytetty lääkärimies määrätään mielentilatutkimukseen. Samalla käräjäoikeus toteaa, että mies on toiminut syytteessä kuvatulla tavalla ja aiheuttanut vaimonsa kuoleman rikoksella.

Käräjäoikeus ei vielä ota kantaa siihen, mistä rikoksesta mies tulisi tuomita. Välituomiossa ei arvioida esimerkiksi teon tahallisuuden astetta tai sitä, minkä rikosnimikkeen tunnusmerkit teko täyttäisi.

Rikosnimikkeestä päätetään mielentilatutkimuksen valmistuttua. Myös mahdollisesta rangaistuksesta päätetään myöhemmin. 

Jos mielentilatutkimuksessa miehen todetaan olleen rikoksen hetkellä syyntakeeton, rangaistusta ei määrätä, vaan mies passitetaan tarvittaessa hoitoon.

Mielentilatutkimus on alkanut tammikuun alussa. Asian käsittelyä jatketaan mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Syyttäjä: Näin rikos tapahtui

Syyttäjän näkemyksen mukaan kyse on murhasta. Henkirikos tapahtui pariskunnan yhteisessä kodissa Helsingin Ullanlinnan arvoalueella joulukuussa 2022.

Syytteen mukaan mies käytti teossa kynttilänjalkaa tai muuta esinettä. Henkirikoksen jälkeen mies hävitti vaimonsa ruumiin mattoon ja säilöi sitä asunnossa parin päivän ajan.

Kuolema paljastui, kun mies yritti siirtää ruumista autoonsa taloyhtiön pihamaalla. Naapuri kiinnitti huomiota poikkeavaan käytökseen ja hälytti poliisin.

Ennen ruumiin löytymistä nainen oli ennätetty ilmoittaa kadonneeksi. Mies oli jopa itse käynyt poliisilaitoksella selvittämässä asiaa.

Naisen ruumiista löydettiin lukuisia vakavia vammoja, jotka kertoivat muun muassa voimakkaasta päähän kohdistuneesta väkivallasta.

Syyttäjän mukaan mies oli suunnitellut tekoa, sillä hän oli hankkinut välineitä jälkien hävittämiseen jo ainakin kaksi päivää aiemmin. Lisäksi tekoaika oli sellainen, etteivät perheen lapset olleet paikalla.

Henkirikoksen jälkeen mies oli muun muassa pessyt asuntoa Lasolilla ja pyrkinyt hävittämään käyttämiään vaatteita.

Tänään antamassaan välituomiossa käräjäoikeus kuitenkin katsoo, ettei miehen toiminta ole ollut syyttäjän väittämällä tavalla ennalta valmisteltua tai suunniteltua.

Syyttäjä on arvellut, että teon motiivi liittyisi jollain tavalla mustasukkaisuuteen. Käräjäoikeuden mukaan tästäkään ei ole näyttöä.

Lääkärimies on kiistänyt syytteen. Hänen mukaansa nainen kuoli vahingon seurauksena.

Omaisuutta hävisi

Henkirikoksen lisäksi miestä syytetään törkeästä varkaudesta, sillä mies oli syyttäjän mukaan hävittänyt naisen arvokasta omaisuutta henkirikoksen yhteydessä.

Esitutkinnassa miestä epäiltiin lisäksi useista murhan yrityksistä, sillä hän oli vuonna 2021 ajanut autolla mereen perhe kyydissään. Ulosajo tapahtui Helsingin Kauppatorin kupeessa.

Tapahtumien aikaan tapahtunutta pidettiin onnettomuutena ja miehelle tuomittiin sakot, mutta epäilykset ulosajon tahallisuudesta heräsivät uudestaan henkirikosjutun aikana.

Korkein oikeus päätti syyskuussa, ettei asiaa voida enää käsitellä uudestaan, vaan vanha sakkotuomio pysyy voimassa.

Lue myös:

    Uusimmat