Mainos

Kansallisbaletissa perjantaina kolmen teoksen ensi-ilta

Suomen kansallisbaletin uuden johtajan Dinna Björnin ensimmäiset ohjelmistovalinnat saavat ensi-iltansa perjantaina.

Tämä baletin syksyn ensimmäinen uutuus Kolme koreografia koostuu kolmesta tanssiteoksesta, joissa pääosissa ovat musiikki ja liike.

Illan avaa 1900-luvun baletin suurmiehen George Balanchinen teos Stravinsky Violin Concerto. Teoksen on Kansallisbaletin tanssijoille harjoittanut Balanchinen kanssa pitkään työskennellyt ballerina Karin von Aroldingen. Hän tanssi baletin naispääosan sen kantaesityksessä New Yorkissa vuonna 1972.

Stravinsky Violin Concertossa tanssivat muiden muassa Minna Tervamäki, Carolina Agüero ja Alberto Morino. Viulukonserton solistina vuorottelevat konserttimestarit Ollitapio Lehtinen ja Johannes Latvala.

Kansallisoopperan orkesteria johtaa Kari Kropsu. Koreografi Tommi Kitin ja säveltäjä Eero Hämeenniemen kantaesitysteos Kolmetoista on tanssiteos neljälle tanssijalle ja yhtä monelle muusikolle.

Kolmetoista liikkuu tarkkaan suunnitellun ja improvisoinnin välillä. Erityisesti musiikissa improvisoinnilla on keskeinen asema. Teoksen nimi viittaa kolmetoistaiskuiseen rytmiin, johon kappaleen kaikki jaksot perustuvat. Teoksen esittävät tanssijat Özen Erdinc, Ulla-Mari Mäkelä, Anna Sariola ja Samuli Poutanen sekä muusikot Hannu Vasara, Max Savikangas, Sampo Lassila ja Markus Ketola.

Ensi-illan viimeisenä teoksena nähdään hollantilaisen Ted Brandsenin koreografia Four Sections Steve Reichin samannimiseen musiikkiin. Musiikissa Brandseniin teki suurimman vaikutuksen sen suuri energia ja riemu, jonka hän on halunnut vangita tanssiteoksen liikkeeseen.

Four Section -teoksessa tanssivat muiden muassa Nina Hyvärinen/Minna Tervamäki ja Jaakko Eerola/Jarkko Niininen/Stanislav Beljajevski.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.