Mainos

Kansalaissota yksilön silmin

Uuden sukupolven näkemys sisällissotaan valkokankaalle.

-Minun sukupolveni on Suomessa ensimmäinen, joka pystyy käsittelemään sisällisotaamme liittyvää tarinaa ilman poliittista painolastia, väittää elokuvaohjaaja Aku Louhimies.

Nykynuorella on jo liki väkisin sukutaustalla niin valkoisia kuin punaisiakin, sen verran monta sukupolvea on kansalaissodan jälkeen syntynyt. Tämä avaa Louhimiehen mukaan mahdollisuuden katsoa, mitä sisällissota teki yksilölle.

Siihen Louhimies pyrkii uudessa elokuvassaan Käsky. Leena Landerin romaaniin pohjautuva filmi tulee ensi-iltaansa perjantaina.

-Nyt voi jo lähestyä sisällissotaa enemmän henkilökohtaisten tragedioiden kautta. Elokuvan keskiössä ovat ihmiset eikä niinkään sota. Pääteema on uhraus. Mitä ihminen on valmis uhraamaan rakkautensa eteen, ohjaaja pohtii.

Filmin miespääosassa nähdään Samuli Vauramo ja naispääosan näyttelee Pihla Viitala. Vauramo esittää jääkäriä, joka kieltäytyy teloittamasta naispunakaartilaista ilman oikeudenkäyntiä.

-Kiinnostavaa on se, mitä ihmiselle tapahtuu, kun yhteiskunnan säännöt eivät enää päde. Mitä se saa aikaan ihmisessä, kuinka vaikeaa voi olla pitää kiinni tekemistään lupauksista, Samuli Vauramo miettii.

Kutsumanimi määrittää sodan

Vauramon mielestä ainoa oikea, arvovapaa määre vuoden 1918 tapahtumille on sisällissota.

-Kaikki muut nimitykset sisältävät arvolatauksen, jolloin otetaan opitut asemat siihen, minkä takia sota käytiin. Sisällissodalta pitää riisua kaikki glorifiointi. Minkä vuoksi meidän sisällissotamme olisi ollut jotenkin puhtaampi ja oikeampi kuin ne sisällissodat, joita näemme maailmassa tälläkin hetkellä?

Käsky-elokuva on sekä Louhimiehen että Vauramon mielestä varsin uskollinen Landerin romaanin tarinalle.

-Mutta elokuva ei voi olla kopio kirjasta, ne ovat niin erilaiset formaatit. Louhimies ja Lander valitsivat leffaan yhden, tietynlaisen juonenkuljetuksen, Vauramo miettii.

Leena Landerin tarina on kantanut hyvin ainakin romaanina. Käsky oli ehdolla Finlandia-palkinnolle, ja se on käännetty lukuisille kielille.

Rohkeat valinnat pääosiin

Louhimies otti melkoisen riskin uutuusfilminsä roolituksessa. Pääosiin valittu kaksikko ei ole vielä kovinkaan kokenut.

-Pihlan ja Samulin välinen kemia toimi kuitenkin hienosti, ohjaaja kiittää.

Vauramon mielestä nuori pääkaksikko pystyi oppimaan valkokankaan saloja nyt yhdessä. He saivat myös ratkaisevaa apua Eero Aholta, joka näyttelee keskeisen sivuosan.

Nuoren pääparin avulla Louhimies vältti myös sen karikon, jonka voi nähdä jopa legendaarisessa Edvin Laineen Tuntemattomassa sotilaassa. Nyt näyttelijät ovat oikean ikäisiä, eivät selvästi vanhempia kuin heidän roolihenkilönsä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.