Kännykkäetiketti: Mäkkärissä ensimmäisenä puhelimeen vastannut maksaa laskun

Lapset käyttävät mediaa yhä enemmän älypuhelimilla ja tableteilla. Mobiililaitteita myös hankitaan entistä nuoremmille lapsille. Samalla vanhempien on yhä vaikeampaa valvoa lastensa mediankäyttöä. 

Professori Kirsti Lonka Helsingin yliopistosta kertoo MTV Uutisille, että erilaisista viihdelaitteista on aina oltu huolissaan.

- Yhteen aikaan oltiin huolestuneita, että meistä tulee passiivisia television tuijottajia. Sitten huolestuttiin siitä, että istumme liikaa tietokoneen äärellä. Nyt ollaan puolestaan huolestuneita siitä, että ei istuta liikaa tietokoneella, toteaa Lonka.

Longan mukaan lapsen kännykän- tai tietokoneen käytöstä pitäisi huolestua siinä vaiheessa, kun se vie liikaa tilaa muulta vuorovaikutukselta tai se on pakonomaista.

Lonka muistuttaa, että lapsia voidaan myös opettaa tekemään kaikenlaista luovaa känyköillään. 

- Kännykällä on monia erilaisia käyttötapoja, joista osa on hyvinkin luovia.

Longan mukaan vanhempien esimerkillä on vaikutusta lapsien toimintaan myös mobiililaitteen käyttöä ajatellen.

- Jos iltakymmeneltä luetaan sähköpostia, räplätään kännykkää koko ajan ja pakonomaisesti twiitataan, niin emmehän me voi hirveästi lapsia syyttää, jos he vähän ottavat meistä mallia.

Lonka kertoo, että nuoret itse ovat alkaneet kehittää itselleen kännykän käyttöön liittyviä sääntöjä.

- Esimerkiksi sellainen, että se joka ensimmäisenä vastaa kännykkään McDonaldsissa maksaa laskun.

Longan mukaan myös perheen kanssa olisi yhdessä luontevaa pohtia, miten perheenjäsenet voivat olla läsnä toistensa elämässä.

-Haluammeko vain koko ajan räplätä jotain, vai mitkä ovat meidän perheemme säännöt ja sopia niistä yhdessä, kiteyttää Lonka

Lue myös:

    Uusimmat