Kannattaako työkavereiden kanssa ystävystyä? Naiset vastaavat

MTV Lifestyle kysyi naisraadilta, miten työkavereihin kannattaa suhtautua.

”Olen juuri aloittanut työt uudessa vakituisessa työpaikassa, ja uudet työkaverini vaikuttavat todella mukavilta! En ole vielä viettänyt aikaa työkavereideni kanssa vapaa-ajalla, mutta ensi viikolla olen menossa työkaverin luokse juhliin. Haluaisin nyt kysyä muilta naisilta kuinka nopeasti he ovat ystävystyneet työkavereidensa kanssa? Kannattaako työkavereille kertoa reilusti alusta alkaen omasta yksityiselämästään, vai pidättekö mieluummin työn ja yksityiselämän erossa toisistaan?" kysyy nimimerkki Epäröivä

Naisraadin vastaukset:

"Luulen, että ihmiset suhtautuvat työkavereihinsa kahdella tavalla: pyrkivät joko ystävystymään mahdollisimman hyvin tai haluavat pitää vähän etäisyyttä. Jos työkavereiden kanssa haluaa viettää aikaa myös vapaa-ajalla, tuntuu luonnolliselta, että myös kertoilee heille avoimesti omasta elämästään. Toki kaikkein arkaluontoisimmat jutut kannattaa ehkä jättää kertomatta, kunnes tunnet työkaverisi paremmin ja luotat heihin."

Nainen, 27, parisuhteessa

"Hyvä kysymys. Itse olen tosi avoin ihminen ja uskon, että uuteen porukkaan pääsee sitä paremmin sisään mitä avoimempi on, ja muutenkin oma itsensä. Siksi kerronkin aika avoimesti itsestäni ja elämästäni ja olenkin saanut töiden kautta monta hyvää ystävää. En pidä tarpeellisena erottaa työ- ja yksityisminää.

Yleensä kuitenkin seurailen päivän pari uudessa paikassa, minkä tasoista juttua siellä voi heittää. Aika nopeasti se selviää minkä tyylisiä uudet ihmiset ovat. Jos he vaikuttavat kovin rajoittuneilta ja ujoilta, en ehkä rajuimpia juttujani ala heille kertomaan. Huumorilla selviää myös yllättävän pitkälle, kun osaa nauraa itselleen ja omille möhläilyilleen, kukaan muu ei voi sitä tehdä."

– Nainen, 34, naimisissa 

"Itse ehkä pidän uudessa työpaikassa matalampaa profiilia ainakin muutaman viikon ajan. Tykkään alussa tarkkailla ihmisiä ja tunnustella työpaikan ilmapiiriä. Harvoin olen ollut sellaisessa työpaikassa töissä, jossa tykkäisin ihan kaikista työkavereistani, eivätkä kaikkien luonteenpiirteet tule heti esiin. Tästä syystä en ehkä heti avautuisi omista asioista, jotta ei kävisi niin, että myöhemmin joku käyttäisi tätä minua vastaan.

Toisaalta olen löytänyt töiden kautta oikein hyviä ystäviä, joten ehdottomasti ajan kanssa työkavereihin kannattaa uskaltaa tutustua kunnolla."

– Nainen, 26, avoliitossa

"Itselläni tuo on riippunut tosi paljon siitä, millaisesta työympäristöstä on kyse. Paikoissa, joissa tehdään töitä paljon yhdessä työkavereiden kanssa, pidän erittäin tärkeänä sitä, että voi keskustella muiden kanssa ihan kaikenlaisista asioista, eikä pelkästään työjutuista. Entisellä työpaikallani sain olla täysin oma itseni, ja työyhteisöstä muodostui tietynlainen toinen perhe. Se oli ihanaa, eikä meillä ollut hankaluuksia sen suhteen, että tiedettiin toistemme yksityismenoista niin paljon. Toisaalta olen ollut töissä myös paikassa, jossa ilmapiiri on tuntunut alusta asti sellaiselta, ettei halua olla kovin avoin ja jakaa omia juttuja muille.

Tutustumiseen menee kyllä aikaa, mutta parasta on mielestäni olla alusta asti avoimesti oma itsensä. Osallistumalla työporukan kanssa tapahtumiin töiden ulkopuolella voi parhaimmassa tapauksessa aina saada työkavereiden lisäksi uusia ystäviä."

– Nainen, 23, avoliitossa

"On mielestäni hyvä olla avoin ja sosiaalinen uudella työpaikalla ja mennä aina mahdollisuuden tullessa mukaan yhteisiin illanviettoihin. Omasta elämästä voi tottakai kertoa myös yksityiskohtia, kuten että onko lapsia vai ei ja niin edelleen. En kuitenkaan paljastaisi mitään sellaista, mikä ei sovi kaikkien työkaverien korville. Jätä kaikkein yksityisimmät asiat suosiolla työpaikan ulkopuolisten ystävien korville!"

– Nainen, 23, avoliitossa 


Lue myös:

    Uusimmat