Kannattaako pyykit kuivata narulla vai kuivausrummussa? Kuluttaja: Et välttämättä ole ottanut huomioon oleellista seikkaa

Perheenisä sai tarpeekseen aina tiellä olevasta pyykinkuivaustelineestä – keksi nerokkaan ratkaisun ongelmaan 0:21
Paimiolainen perheenisä keksi, miten pyykit saa kuivatettua sisällä nerokkaalla tavalla.

Kumpi on loppujen lopuksi parempi vaihtoehto: kuivattaa pyykit narulla vai kuivausrummussa? Kuluttaja-lehdessä nostetaan esiin molempien kuivatustapojen hyödyt ja haitat.

Kuivatatko pyykkisi kuivaustelineessä sisällä tai ulkona, kuivausrummussa vai kenties kuivaavassa pesukoneessa? Kaikissa näissä tavoissa on hyvät ja huonot puolensa. Kuluttaja-lehti nostaa esiin Työtehoseura TTS:n tutkimustuloksen, jonka mukaan kuivausrumpu voi jopa säästää sähköä verrattuna narukuivaukseen. TTS:n tutkija Tarja Marjomaa muistuttaa Kuluttaja-lehdessä, että pyykin kuivaaminen sisällä lämmityskauden aikana vie lämpöenergiaa. Tämä on oleellinen seikka, jota moni ei ole ottanut huomioon.

– Märkä pyykki laskee huonelämpötilaa pari astetta. Jos termostaatti toimii, lämmitykseen kuluu energiaa, Marjomaa sanoo.

Pyykin kuivattamisessa sisällä piilee myös homevaara. Kaikista energitehokkainta onkin kuivata pyykit narulla ulkona. Silloin pyykit tosin ovat sään armoilla, eivätkä välttämättä kuivu kunnolla, jos on kosteaa.

Kuivausrumpu ei ole mikään pahis

Pyykkien kuivaaminen kuivausrummussa ei kuitenkaan ole niin huono vaihtoehto kuin voisi luulla. Kuluttaja-lehden mukaan kuivausrumpu on fiksu ostos, jos valitsee lämpöpumpulla varustetun, energiatehokkaan kuivurin. Kuivausrumpu ei edes kuluta vaatteita merkittävästi enemmän. TTS:n Marjomaa sanoo, että kuivausrummun nukkasihtiin jäävä nukka irtoaisi vaatteesta ennemmin tai myöhemmin muutenkin.

– Tutkimusten mukaan noin kymmenesosa vaatteen kulumisesta aiheutuu rumpukuivauksesta.

Marjomaa muistuttaa, ettei pyykkiä kannata kuivata kuivausrummussa ihan rutikuivaksi, mikäli ne haluaa silittää tai mankeloida.

Pyykkien kuivaaminen narulla ja kuivausrummussa – plussat ja miinukset

Myös Martat muistuttavat, että narukuivaus ulkona on energiataloudellisin, mutta Suomen oloissa usein mahdoton vaihtoehto. Narukuivaus sisällä vie sen sijaan tilaa, kuluttaa hieman lämpöenergiaa ja tuottaa kosteutta. Koneellinen kuivatus on nopeaa ja uudella energiaa säästävällä lämpöpumpputekniikalla myös energiatehokasta. Tässä eri kuivatusmuotojen plussat ja miinukset:

Ulkona kuivaaminen narulla tai telineessä:
+ Ei vie lainkaan energiaa
+ Pyykkiteline ei vie tilaa sisällä
+ Ei kuluta vaatteita
– Pyykit täytyy ripustaa
– Sää vaikuttaa pyykkien kuivumiseen
– Ei välttämättä sovi siitepölyallergikoille

Sisällä kuivaaminen narulla tai telineessä:
+ Ei tarvitse hankkia erillistä laitetta pyykin kuivaamiseen
+ Ei kuluta vaatteita
+ Pyykit kuivuvat säästä riippumatta
– Pyykit täytyy ripustaa ja pyykkiteline vie sisällä tilaa
– Vie lämmityskaudella lämpöenergiaa
– Lisää pölyn määrää sisällä

Kuivausrummussa kuivaaminen:
+ Ei tarvitse ripustaa pyykkejä narulle
+ Voi olla energiatehokkaampaa kuin kuivattaminen narulla sisällä
– Kuluttaa hieman enemmän vaatetta
– Ei sovi kaikille kankaille. Vaattet voivat kutistua

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Kuluttaja, Martat

Lue myös:

    Uusimmat