Kannabis lailliseksi vai ei? Nykyään kiinni jääminen voi viedä työt ja koulupaikan – käyttäjiä hakeutuu hoitoon yhä enemmän

10:00

Suomalaisten asenne kannabikseen on kymmenen vuoden aikana muuttunut selvästi myönteisempään suuntaan. Ja samaan aikaan myös kokeilijoiden ja käyttäjien määrä on tuplaantunut.

MTV:n Huomenta Suomen sohvilla käytiin aamulla keskustelua siitä, pitäisikö kannabiksen käyttö laillistaa. Suomen kannabisyhdistyksen puheenjohtajan Timo Larmelan mukaan kannabis pitäisi laillistaa, koska nykyisellään käytöstä kiinni jääminen aiheuttaa ongelmia.

– Voi tulla ongelmia esimerkiksi opiskelu- tai työpaikan suhteen. Ja sitten kaiken huippu on se, että jos jää kiinni käyttörikoksesta, niin se voi johtaa siihen, että ajokortti menee. Ja varsinkin jos on henkilö, joka käyttää autoa ammatissaan niin se on aika katastrofaalista, sanoo Larmela.

Irti huumeista -yhdistyksen toiminnanjohtaja Mirka Vainikka taas on sitä mieltä, ettei kannabista tulisi laillistaa. Yhdistyksessä on nähty, että moni hakeutuu hoitoon myös kannabiksen käytöstä. Lisäksi Suomessa päihteitä käytetään sekaisin, toisin kuin monessa muussa maassa.

– Me ollaan huolissamme siitä, että asenne kannabista kohtaan on myönteisempää. Me kuitenkin näemme sen, että hoitoon hakeudutaan kannabiksen käytön vuoksi ja näitä henkilöitä on koko ajan enemmän. Tiedämme sen, että Suomi on sekakäytön suurmaa. Eli vaikka kannabis laillistettaisiin, se ei olisi verrannollinen minkään muun päihteiden käytön kanssa. Alkoholin käyttö ei laskisi vaan kannabis olisi yksi päihde lisää, sanoo Vainikka. 

HTTP Status 404 – Not Found

HTTP Status 404 – Not Found


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja