Kanna näitä tietoja aina mukanasi – voi pelastaa hengen

Terveydenhuollon henkilöstö toivoo suomalaisten kantavan mukanaan lääkekorttia, joka listaa kaikki potilaan käytössä olevat lääkevalmisteet.

Kuvitellaan, että eläkeläisrouva vaikkapa Kajaanista joutuu tapaturmaan tai sairastuu äkillisesti Helsingin reissullaan ja kiidätetään sairaalaan. Toisin kuin kuvitellaan, hoitohenkilökunta ei noin vain näe tietokoneelta potilaalle perusterveydenhuollossa määrättyjä lääkityksiä. Eri lääkärit ovat voineet määrätä rouvalle eri lääkkeitä, joita potilas itse on voinut ottaa oman mielensä mukaan. Käsikauppalääkkeistä tai mahdollisesti käytetyistä luontaistuotteista ei ole tietoa kuin rouvalla itsellään, joka puolestaan ei hädän tullen ehkä kykene lääkityksistään kertomaan.

Sairaalareissu voi päätyä jopa kohtalokkaasti, jos hoidon kannalta tärkeää tietoa lääkityksistä jää saamatta.

– Olisi todella tärkeää tietää, mitä potilas oikeasti on käyttänyt. Voi olla, että tieto on heille välttämätön hoidon takia. Hoitohenkilökunta kokee tämän suureksi haasteeksi, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokoski kertoo. Kalliokoski patistaa ihmisiä pitämään huolta itsestään kantamalla tietoa lääkityksistään mukanaan.

Lääketietokeskus ja Vaasan sairaanhoitopiiri ovat kehittäneet Lääkekortti.fi palvelun, jossa oman lääkekortin voi tehdä kätevästi. Kalliokosken mukaan kuitenkin riittää, että listaa kaikki käyttämänsä lääkitykset vaikkapa ruutupaperille. Listassa tulisi olla myös käyttämäsi käsikauppalääkkeet, kuten tavalliset särkylääkkeet, ja mahdolliset ravintolisät ja luontaistuotevalmisteet.

Lista lääkkeistä tulisi pitää aina mukana käsilaukussa, taskussa tai vaikkapa lompakossa.

Lue myös:

    Uusimmat