Kanadalaismies tapasi netissä "kivan naisen" – kolmen vuoden suhde olikin huijaus, joka maksoi miehelle yli 90 000 euroa

Näin Facebookissa kiertävä Prisma-huijaus toimii 0:44
Älä mene halpaan! Näin Facebookissa kiertävä Prisma-huijaus toimii

Kanadalainen Con oletti tavanneensa unelmiensa naisen. Oikeasti netissä vastaan tullut "Deborah" oli pelkkä huijaus, jolle Con menetti yli sata tuhatta dollaria.

Con makasi yksin sairaalassa, kun hän ihastui. Suhde ei kuitenkaan päättynyt ikuiseen onneen, vaan rahojen menettämiseen.

Kanadalainen Con tapasi netissä sattumalta tummatukkaisen Deborahin. Deittiprofiilinsa kuvissa nainen hymyili ja näytti tavanomaiselta. Hän kertoi Conille pitävänsä hänen nettideittiprofiilistaan. Yksinäinen Con oli saamastaan seurasta iloinen. 

Suhde jatkui kolme vuotta, ja niiden aikana Con menetti 143 000 dollaria, siis noin 94 000 euroa.

Poliisi ei ole kertonut Conin sukunimeä, kertoo CBC News.

Kertoi tarvitsevansa rahaa

Suhde alkoi melko tavanomaisesti: Deborah kertoi Conille olevansa Yhdysvaltain kansalainen ja 9-vuotiaan pojan yksinhuoltaja.

Hän pyysi Conilta vuosien aikana paitsi suoraan rahaa, myös avustusta lääkärilaskuihin, elektroniikan ostamiseen ja matkakuluihin. Nainen selitti rahantarpeen kertomalla olevansa töissä toisessa maassa, minkä vuoksi hän ei kyennyt nostamaan rahaa omalta tililtään Yhdysvalloissa.

Con. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Viestit lakkasivat, kun rahaa ei tippunut

Con kieltäytyi maksamasta Deborahin ensimmäistä pyyntöä, 600 dollarin puhelinta. Deborah lakkasi viestittelemästä, mutta palasi linjoille kuukausien kuluttua uuden rahatoiveen kera. Lopulta Con lähetti hänelle sata dollaria, mutta se ei riittänyt. Viestit lakkasivat.

Vuoden kuluttua Deborah kuitenkin viestitti taas. Hän kertoi jääneensä työttömäksi, ja tarvitsi jälleen apua matkakuihin. Con maksoi 1500 dollarin matkakulut ja seuraavana päivänä vielä lisää, kun "lippujen hinta nousi".

Pian tämän jälkeen Deborahin pojalla oli malaria, ja Deborah itse väitti joutuneensa kolariin. Kummankin hoitokuluihin tarvittiin rahaa.

Deborah lähetti jopa kuvan passistaan

Koko "suhteen" ajan Deborah lähetteli kuvia Conille. Hän jakoi valokuvien lisäksi jopa röntgenkuviaan ja kuvan passistaan. Kaikki oli huijausta.

Deborahin ja Conin piti tavata, kunhan nainen palaa Yhdysvaltoihin. Nainen vannoi rakastavansa Conia, mutta lopulta miehen epäilykset heräsivät: hän pyysi saada nähdä Deborahin pankkitositteita, jotka saapuessaan vaikuttivat väärennetyiltä. Deborah sai kuitenkin Conin huijattua luomaan pankkitilin ja antamaan hänelle tunnukset. Tässä vaiheessa pankki puuttui peliin.

Nyt Con myöntää, että toive omasta perheestä piti hänet naisen "koukussa". Kun poliisi kysyi, miksi Con lähetti rahaa, mies kertoi toivoneensa rakkauden olevan todellista.

– Se, että saisin hänet, ja lapsen. Raha ei ole täreää. Tämä on; se, että kotona olisi joku muukin kuin minä, hän kuvaili.

– Olen ollut koko elämäni sinkku. Se, että joku lupaa antaa sinulle sen (perheen), on todella kova pala. Ja sitten tämä ihminen käytännössä lyökin sinua puukolla, Con kuvaa CBC Newsille.

Menetti rahansa, konkurssi uhkaa

Con menetti prosessissa rahansa, ja häntä uhkaa konkurssi. Mies saattaa menettää tilanteen vuoksi vielä talonsa.

Con ei oleta, että saa rahoja koskaan takaisin. Eniten kuitenkin kirpaisee näytelty rakkaus.

– Henkinen hinta on todella, todella kova. Jos kuka tahansa teistä on menettänyt sukulaisen, äidin tai isän, tiedätte tunteen, murtunut Con suree.

On mahdollista, että "Deborah" oli oikeasti huijarien rinki, joka toimi yhdessä Conia huijatakseen. Valheiden syvyys vaivaakin miestä.

– Neuvoni on, että jos sinulla on epäilyksiä, ala kysyä kysymyksiä. Jos voin auttaa jotakuta niin, ettei hän jää kiikkiin kuten minä, se on hitto vie sen arvoista, Con sanoo.

"Hän on urhea, kun puhuu asiasta"

Netissä Conille ei ole herunut pelkkää myötätuntoa.

– Ainoa kysymykseni on, miten joku näin hyväuskoinen ylipäätään sai itselleen 140 000 dollaria, Mike vitsailee.

Osa kommentoijista kuitenkin huomauttaa, että Conin tarina voi auttaa muita.

– Hän on urhea, kun puhuu asiasta, jotta muut saavat tietoa ja osaavat olla varovaisia. Olkaa kilttejä, älkää sanoko hänestä ilkeitä asioita siksi, että hän jakoi tarinansa, Teaka sanoo.

– Hän oli jumissa sairaalasängyssä – siinä se. Ota pois liikkkumiskyky, ja elämä voi olla hyvin eristynyttä. Näen, miten näin voisi tapahtua. Tunnen todella myötätuntoa tämän kaverin puolesta, Donna-Jay sanoo.

Tunnista huijari!

Edmontonin poliisi muistuttaa Facebookissa, että "romanssihuijareiden" elanto riippuu yleensä huijauksen uhrien rahoista, ja usein huijaukset ovatkin tuottoisa bisnes. Poliisi muistuttaa, että huijari liehittelee uhriaan niin kauan kuin on tarpeen – kuukausia, jopa vuosia!

Jos henkilö on aina tarjolla viestittelyseuraksi, "unelmien kumppani" voi olla rikollisryhmä, ei yksittäinen henkilö. Hän keksiikin aina uusia syitä olla tapaamatta tai soittamatta videopuhelua uhrilleen. Jos tällainen tuttava pyytää rahaa ja keksii aina uusia syitä, miksi tarvitsee sitä, kyseessä saattaa olla huijaus.

Lähteet: CBC News, Facebook

Lue myös:

    Uusimmat