Kala on herkkää herkkua helteellä!

Kesä on tuoreiden makujen aikaa. Suomalaiset ovat kalansyöjäkansaa. Lähes kaikki suomalaiset syövät kalaa säännöllisesti ja yli puolet meistä itsekin kalastaa.

Erityisesti kesällä kala maistuu graavattuna, marinoituna, grillattuna, savustettuna ja vaikkapa rantakalana. Kuluttajien mielestä kalan paras ominaisuus on maku. Terveellisyys ja keveys tulevat vasta sen jälkeen. Kesän lämpimät säät saattavat kuitenkin tuottaa ikäviä yllätyksiä, ellei kalan herkkää olemusta ymmärretä. Kala pitää säilyttää ja kuljettaa riittävän kylmässä pyydyksestä kuluttajan keittiöön asti. Kalan oikealla alkukäsittelyllä, erityisesti verestämisellä ja nopealla jäähdyttämisellä, pystytään kalan laatua ja säilyvyyttä parantamaan ratkaisevasti. Jalostajat ja kauppa huolehtivat kylmäketjun katkeamattomuudesta. Kalanjalostuslaitosten tuotantotilat ovat jäähdytetyt, tuotteet toimitetaan kauppoihin kylmäkuljetuksina ja myymälöiden kylmäkalusteiden lämpötiloja seurataan jatkuvasti. Olisi hyvä muistaa, että laadun takaavan kylmäketjun on jatkuttava myös kaupasta eteenpäin. Kesähelteellä ruokakaupasta on syytä mennä suoraan kotiin, jotta elintarvikkeet eivät ehdi lämpenemään.

Kotona kalan paras säilytyspaikka on jääkaapin kylmin osa ja paras lämpötila nollasta +3 asteeseen. Useimmiten kotijääkaapeissa lämpötila on normaalisti noin +8 astetta, joka on hiukan liian korkea kalan pitempiaikaiseen säilytykseen. Mikäli jääkaapin lämpötilaa ei saa säädetyksi hieman alhaisemmaksi, olisi hyvä valmistaa kala jo ostopäivänä tai viimeistään seuraavana päivänä.

Kala on myös oivaa mökkiruokaa ja mainio kesätuliainen, kunhan muistaa pakata sen kylmälaukkuun kuljetuksen ajaksi. Lisäksi monista kaupoista löytyy jo useita kotimaisesta kalasta valmistettuja puoli- tai täyssäilykkeitä, jotka ovat paremmin säilyviä kuin tuore kala. Niistä voi kerätä korillisen kesän herkullisimpia makuelämyksiä mökin vierasvaraksi tai tuliaisiksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja