Kaksi maata lisää talviolympialaisten diplomaattiboikottiin

Britannian pääministeri Boris Johnson on ilmoittanut Pekingin talviolympialaisten diplomaattiboikotista. Näin ollen maa ei lähetä ministereitä paikan päälle kisoihin Kiinan väitettyjen ihmisoikeusloukkausten takia, Johnson sanoi.

Boikotti ei koske brittiurheilijoita. Britannian lisäksi diplomaattiboikotista ovat kertoneet Australia, Yhdysvallat sekä Kanada, jonka boikotista kerrottiin keskiviikkona. Yhdysvallat ilmoitti maanantaina, ettei se lähetä virallista delegaatiota Pekingin kisoihin. Diplomaattiboikotin syyksi kerrottiin ihmisoikeusloukkaukset Xinjiangin uiguurialueella.

Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki sanoi Yhdysvaltain hallinnon lähettävän "selkeän viestin", jonka mukaan Kiinan ihmisoikeusloukkaukset eivät voi tarkoittaa sitä, että ollaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Psaki kertoi myös, että Valkoinen talo on informoinut liittolaisiaan diplomaattiboikottia koskevasta päätöksestään.

Kiinan mukaan Yhdysvaltain päätös loukkaa "urheilun poliittista puolueettomuutta" ja sen taustalla ovat "ideologiset ennakkoluulot", jotka perustuvat valheisiin ja huhuihin. Myös Venäjä on arvostellut Yhdysvaltojen päätöstä. Venäjän mukaan olympialaisten pitäisi olla "politiikasta vapaat".

Ranska puolestaan on sanonut odottavansa EU:lta yhtenäistä näkemystä olympialaisten boikottikiistaan.

Lue myös:

    Uusimmat