Suomi luovuttaa Ukrainalle kolme Leopard-vaunua lisää – Kaikkonen: Ukraina pyytänyt keskusteluja Hornetin luovuttamisesta

Suomi luovuttaa Ukrainalle lisää Leopard 2 -vaunuja – Ukraina toivoo keskustelua Hornet-hävittäjistä 2:40
Näin Kaikkonen kommentoi asiaa medialle tänään.

Ukraina on lähestynyt Suomen puolustusministeriötä, ja toivonut keskusteluja Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.)

– Voin vahvistaa sen, että Ukraina on lähestynyt puolustusministeriötä ja toivonut keskusteluja Suomen F/A-18 Hornet-kalustosta: että voisiko ajatella, että sitä voisi saada Ukrainan käyttöön jollakin aikavälillä. Tähän tiedusteluun tulemme aikanaan vastaamaan.

Kaikkosen mukaan neuvottelupyyntöön vastataan lähiviikkojen aikana.

– Puolustushallinnon näkökulmasta tämä ei mitenkään akuutti keskustelunaihe oleTarvitsemme lähivuosina Hornetit vahvasti omaan käyttöömme.

– Kovin täsmällinen tuo pyyntö ei ollut, Kaikkonen sanoo. 

Kaikkosella ei ole tietoa siitä, liittyykö pyyntö pääministeri Sanna Marinin (sd.) Ukrainan vierailullaan esittämiin lausuntoihin. Marinin keskusteli Hornet-hävittäjistä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, ja sanoi, että Suomessa tulisi keskustella Hornetien luovuttamisesta Ukrainaan. 

– En lähde sitä arvailemaan. Minulla ei ole tietoa siitä, onko vastaavia pyyntöjä lähetetty muihin maihin. En voi sitä poissulkeakaan, enkä osaa näin ollen myöskään varmaksi sanoa, liittyykö tämä Kiovan-vierailuun, Kaikkonen sanoo.

Suomi toimittaa lisää Leopard 2 -vaunuja Ukrainaan

Kaikkonen kertoi tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa myös, että Suomi luovuttaa Ukrainalle kolme Leopard 2 -raivauspanssarivaunua lisää.

Leopardien luovuttaminen on osa 14. puolustustarvikeapupakettia, josta tasavallan presidentti Sauli Niinistö päätti aiemmin tänään valtioneuvoston esityksestä.

Aiemmin Suomi on jo päättänyt kolmen raivauspanssarivaunun luovuttamisesta, eli yhteensä Suomi luovuttaa Ukrainalle kuusi Leopard 2 -vaunua.

Lisäksi Suomi antaa Ukrainalle Leopard 2 -vaunujen käyttöön ja kunnossapitoon liittyvää koulutusta.

Nyt päätetyn puolustustarvikeapupaketin arvo on noin 161 miljoonaa euroa. Kaikkien Suomen Ukrainalle toimittamien puolustustarvikepakettien arvo on yhteensä noin 910 miljoonaa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat