Marin syyttää "kotimaista keskustelua" Hornet-lausuntojen ylitulkinnasta – keskusteli hävittäjistä myös Ukrainan presidentin kanssa

Pääministeri Marin puolusti Hornet-kommenttejaan vaalikiertueella Vaasassa 11:59
Video: Pääministeri Marin puolusti Hornet-kommenttejaan vaalikiertueella Vaasassa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hänen perjantaina antamiaan lausuntoja Suomen Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan on ylitulkittu Suomessa.

Marin sanoi perjantaina Ukrainan-vierailullaan, että Suomessa voitaisiin keskustella käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan. 

Lausunto tuli yllätyksenä muun muassa puolustusministeri Antti Kaikkoselle (kesk.) ja tasavallan presidentille Sauli Niinistölle, jotka muistuttivat Suomen tarvitsevan Horneteja omaan puolustukseen.

–  Olin hieman yllättynyt kyllä tästä vahvasta reaktiosta, jonka se täällä kotimaassa tietyissä piireissä sai aikaan. Ehkäpä tässä näkyy se, että vaalit ovat kulman takana. Kovasti muista puolueista on vedetty mutkia suoraksi, ja minun suuhuni on sellaisia sanoja laitettu, joita en ole ikinä sanonut, Marin kommentoi vaalikiertueensa yhteydessä Vaasassa.

Marin (sd.) sanoo keskustelleensa hävittäjistä myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa ollessaan vierailulla Ukrainassa.

– Tietenkin tämä oli esillä, mutta mitään lupausta Hornetien tai hävittäjien toimittamisesta ei ole annettu. Päinvastoin sanoin, että minä en yksin näitä linjauksia tee, ja että otamme kaiken informaation vastaan ja arviomme Suomessa omalta osaltamme geopoliittisen sijainnin huomioiden, millaista aseistusta voimme toimittaa.

Marin peräänkuuluttaa yhä keskustelua Hornetin jatkokäytöstä.

– Kun vanhat Hornetit poistuvat käytöstä, niin kyllä me voimme myös niiden jatkokäytöstä keskustella. Jos siitä on Ukrainalle apua, että tältä osin keskustelua käydään, niin en minä halua ulossulkea tätä mahdollisuutta.

Marin ei koe saaneensa moitteita Niinistöltä

Marin ei vastannut suoraan kysymykseen siitä, näkeekö hän lausunnoissaan harkitsemattomuutta, tai toimisiko hän nyt eri tavoin.

– Voisi ehkä olla jokaiselle hyvä lukea vielä ne lauseet ja kommentit, jotka tuolla Ukrainassa annoin. Mielestäni niissä ei ollut mitään yllättävää tai uutta. Olen aikaisemmin Eurooppa-neuvoston yhteydessä ja Munchenin turvallisuuskonferenssissa yhtä lailla nostanut ilmapuolustuksen ja hävittäjäkysymyksen esille. 

Marinilta kysyttiin, miksi hän kommentoi hävittäjäkysymystä ilman, että asiasta oli keskusteltu tasavallan presidentin kanssa.

– Niin, pääministerikin voi vastata toimitusten kysymyksiin, myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyviin kysymyksiin. Tässä yhteydessä totesin, minkä totean nytkin: Euroopassa käydään tällä hetkellä laajasti keskustelua Ukrainan ilmapuolustuksen tukemisesta, myös hävittäjistä. Suomenkin on hyvä tähän keskusteluun varautua. 

Niinistö ja Marin keskustelivat aiheesta lauantaina puhelimitse. Marin kiistää saaneensa Niinistöltä moitteita hävittäjälausunnoistaan.

– Ei kyllä keskustelun sävy ollut sellainen, että olisin jonkinlaisia moitteita saanut, mutta mielelläni en tässä median edessä referoi luottamuksellista keskustelua.

Lue myös:

    Uusimmat