Kaiken kokeneen taksikuskin vinkit lumikaaokseen: Pelisilmää!

Sankka lumipyry ei ole ainoastaan työmatkaansa taittavien autoilijoiden kiusana.

Vaikka huono keli tarkoittaakin taksikuskeille lisääntyvää asiakasmäärää, hankaloittaa hidastuva liikenne sen hoitamista.

– Nykyään lumet aurataan kadun puolelle ja kun autot jätetään kadulle parkkiin, niin monet keskustan kadut muuttuvat tavallaan yksisuuntaisiksi, kertoo yli 40 vuotta Helsingissä taksia ajanut Lassi Sarvikivi.

– En tarkoita, että niitä ajettaisiin yhteen suuntaan, vaan kahteen suuntaan vuorotellen, Sarvikivi täsmentää.

Sarvikivi peräänkuuluttaa kanssa-autoilijoiden huomioimista, kun ajokeli huononee.

– Ettei aina lähdettäisi siitä, että minä ensin. Että olisiko kohteliasta vähän katsoa, kun kaveri nyt yrittää tulla liukasta mäkeä ylöspäin ja vaikka sinä itse tulet oikealta, niin voisiko ajatella, että annetaan hänen mennä ensin, ettei hän joudu pysähtymään keskelle liukasta mäkeä, Sarvikivi pohdiskelee.

– Vähän sitä pelisilmää, ettei aina pidettäisi tiukasti niistä omista oikeuksista kiinni, vaan yritettäisiin helpottaa sen etenemistä, joka on huonommassa asemassa sillä hetkellä, hän jatkaa.

Nopeudet ovat myös asia, johon Sarvikiven mukaan pitäisi kiinnittää huomiota.

– Kaikkien, itseni mukaan lukien, kannattaisi välillä vähän enemmän miettiä sitä ajonopeutta.

Olosuhteet vaikuttavat palveluun

Sarvikiven mukaan asiakkaiden on joskus vaikea ymmärtää, että taksitkaan eivät pysty tarjoamaan aivan samaa palvelua talven lumituiskuissa kuin mitä kesäkeleillä.

– On ollut sellaisia vaikeita tilanteita, että asiakas haluaa ajattaa alas pihaan. Eli mennään 20–30 metriä jyrkkää alamäkeä pienelle pihalle, jota ei ole huollettu, niin on ollut pakko sanoa, että en aja tuonne alas. Ei sieltä pääse ylös, jos on 20 senttiä tullut lunta, Sarvikivi perustelee.

Sarvikiven mukaan tällaiset asiakkaat ovat kuitenkin harvassa.

– 99,99 prosenttia asiakkaista ymmärtää tilanteen, mutta aina siellä on joku joka vaatii sitä kesäkelin palvelua. Ihan sama millainen lumisade on tai millaiset kinokset pihalla, hän huokaa.

– Olen itse näitä hommia tehnyt yli 40 vuotta ja se on ollut ihan yksi tai kaksi tapausta koko uran aikana, jotka eivät ole ymmärtäneet, että aivan sitä samaa palvelua ei aina pysty tuottamaan talvikelillä, hän kertoo.

Sarvikivi sanoo, että välillä myös keskuksesta on jouduttu sanomaan asiakkaalle, ettei taksi pääse välttämättä pihaan asti, jos teitä ei ole aurattu.

– Kaikenlaisia talvia olen kokenut, mutta aina se on kevätkin koittanut, Sarvikivi toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja