Kaihtimet kiinni ja villasukat jalkaan - näillä vinkeillä säästät energiaa

Paukkupakkaset panevat myös asunnot koville. Kolmenkymmenen asteen lukemat nostavat asuntojen energiankulutuksen korkealle. Motivan rakennusten energiatehokkuuden asiantuntija Sami Seuna antaa vinkkejä energiakulutuksen vähentämiseen.

Kaihtimet kiinni

Sälekaihtimet ja verhot kannattaa laittaa kiinni varsinkin yöksi, mutta myös päivällä niissä huoneissa, missä ei oleskella. MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Seuna kertoo, että kaihtimet vastaavat yhtä lasielementtiä ikkunassa energiatehokkuutta ajateltaessa.

Matalampikin sisälämpötila riittää

Moni suomalainen on tottunut 23 tai 24 asteen sisälämpötilaan, mutta Seunan mukaan 20-21 astetta riittää. Tilat, joissa ei oleskella - esimerkiksi varastot ja autotallit - kannattaa suosiolla päästää kylmemmäksi, noin 7-12 asteeseen. Makuuhuoneeseen sopiva lämpötila on 18-19 astetta.

Varaava takka käyttöön

Jos kotoa löytyy varaava takka, sen käyttö kannattaa aloittaa jo ennen kovien pakkasten tuloa. Varaavalla takalla saa parhaimmillaan illalla lämmitettynä aamuun asti hyötyä.

Kannattaako sauna lämmittää?

Seuna kehottaa harkitsemaan sähkösaunan lämmittämistä kaikista kireimmillä pakkasilla.

– Ennen saunan lämmittämistä kannattaa tarkistaa sähkönsyötöstä, ovatko sulakkeiden virrat jo tapissaan. Ja lämpötilaksi riittää 70-80 astetta.

Pue villasukat ja villapaita

Lämmitysteho voi yksinkertaisesti loppua kesken, jolloin varsinkin pientaloissa kannattaa kaivaa villavaatteet esille.

Katso asiantuntija Sami Seunan haastattelu: (Huomenta Suomi 21.2.2011)

Lue myös:

    Uusimmat