Kahvi työllistää ihmisiä 60 maassa

- Kahvi työllistää yli 100 miljoonaa ihmistä 60 maassa, totesi viiden eurooppalaisen kahviyhtiön muodostaman International Coffee Partners GmbH:n (ICP) toimitusjohtaja Michael Opitz Helsingissä.

Hän puhui Pauligin järjestämässä FooDoo-seminaarissa. Kahviala on hänen mukaansa tiivistänyt yhteistyötään kansainvälisellä tasolla kestävän kehityksen varmistamiseksi koko tuotantoketjussa. Suurimpia haasteita ovat luonnonvarojen järkevä käyttö, kahvinviljelijöiden elinolojen parantaminen ja työllisyyden turvaaminen syrjäisillä viljelyalueilla.

ICP käynnistää alkuperämaissa vuosittain kaksi uutta kolmivuotista projektia, joilla pyritään konkreettisesti parantamaan viljelijöiden edellytyksiä menestyä elinkeinossaan. Tällä hetkellä meneillään on viisi hanketta eri maissa; Guatemalassa, Dominikaanisessa tasavallassa, Perussa, Kamerunissa ja Ugandassa. Hondurasissa projekti päättyi 2004. Myös Paulig on sitoutunut kahvialan kestävän kehityksen hankkeisiin.

- Ostamme vuosittain noin 0,7 prosenttia maailman kahvituotannosta, mikä tarkoittaa yhteensä noin 20 000 kahvitilan koko tuotantoa, totesi toimitusjohtaja Pekka Pirinen.

Kahvin vaikutuksia terveyteen tutkittu

Kahvin vaikutuksia terveyteen on kymmenen viime vuoden aikana tutkittu yhä innokkaammin. Kofeiinin ohella myös muut kahvin sisältämät biologisesti aktiiviset aineet, kuten antioksidantit ovat nousseet tutkijoiden mielenkiinnon kohteeksi.

- Missään tutkimuksessa ei ole huomattu kahvilla olevan haitallisia vaikutuksia kohtuullisesti, eli 4-5 kupillista päivittäin kahvia nauttivalle. Lukuisat tutkimuksissa löydetyt myönteiset vaikutukset ovat sen sijaan ilahduttaneet, sanoi tuotekehityspäällikkö Karla Koullias.

Hän on mukana kansainvälisessä kahvitutkimuksia tukevassa ja seuraavassa PEC-työryhmässä (Physiological Effects of Coffee). Tuoreimmissa tutkimuksissa on hänen mukaansa todettu, että kahvi saattaa vähentää riskiä sairastua Parkinsonin tautiin, aikuistyypin diabetekseen sekä maksakirroosiin. Kiinnostavia ovat myös tulokset, joiden mukaan kofeiini helpottaa astmaoireita.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja