Kahden talon asunto-osakeyhtiö

Hei Reiska. Saanko itsenäisesti päättää omakotitalon asioista, kun talo kuuluu kahden talon asunto-osakeyhtiöön? Kannattaako vielä harkita kyseisen talon ostoa, jos haaveilee omakotitalon tarjoamasta omasta rauhasta?

As.oy.-muotoisessa ok-talossa et voi päättää itsenäisesti asioista, koska yhtiö omistaa kiinteistön ja sinä ainoastaan osakkeet, jotka oikeuttavat asunnon hallintaan. Käytännössä on kuitenkin usein niin, että kahden asunnon yhtiössä yleensä molemmat hoitavat omat asiansa omaan laskuunsa. Riippuen tietysti naapurista. Poikkeuksena vesilasku, joka yleensä tulee vain yhtiölle. Se on jaettava jollakin perusteella osakkaiden kesken (yleensä huoneistokohtainen mittaus), kuten jätemaksu, kiinteistövero ja kiinteistövakuutus. Näiden asioiden puitteissa kerätään yleensä yhtiövastiketta, jolla maksut hoidetaan. Vastiketta peritään yleensä asuinneliöiden mukaisessa suhteessa.

Mitä as.oy.-muotoisen ok-talon rauhaan tulee, se tuskin olennaisesti poikkeaa pääkaupunkiseudulla olevien pienten yksittäisten tonttien ja ok-talojen rauhasta. Tosin en tiedä, missä päin sijaitsee talo, jota himoitset ostaa. Voihan olla, että siellä yhtiönaapurin jälkeen seuraava naapuri on vasta 10 km päässä. Se mikä kannattaa ja mikä ei, on jokaisen itse harkittava. Määrittele siis itsellesi mitä arvoja sana "kannattaa" pitää sisällään.

Lue myös:

    Uusimmat