Mainos

Kahdeksan naista kertoo, mitä heille on huudeltu kaduilla

Jokakesäinen tuttu ilmiö on taas täällä: miehet vislaavat ja kommentoivat tuntemattomien naisten ulkonäköä vapautuneesti julkisilla paikoilla.

Kahdeksan eri-ikäistä naista kertoo, miten heidän ulkonäköään on kommentoitu ja miltä oman ulkonäön yllättävä, julkinen arvioiminen tuntuu.

"Helle on sekoittanut miesten päät"

"Viime viikolla kävelin keskellä päivää kaupungilla, kun kolme humaltunutta teinipoikaa käveli ohitseni. Ensin pojat kehuivat tissejäni ja ohi kuljettuaan peppuani. Parasta kohtaamisessa oli lause: "Rouvalla on hyvät tissit. Niin ja hyvä perse". Pidin kommentteja harmittomina, lähinnä vain nauratti koko juttu. Rouva-sana ehkä vähän kirpaisi nuorekasta mieltäni. Sama toistui paria päivää myöhemmin. Olin lenkillä ilman meikkiä hikisenä ja naama punaisena. Päällä juoksushortsit ja urheilutoppi. Ohiajava auto tyyttäsi ja avonaisesta ikkunasta nousi nuori mies, joka huuteli asiattomia kommentteja. Tyyttääminen sai aikaan lähes sydänkohtauksen. Liikennevaloissa olevaa pyöräilijämiestä tilanne näytti naurattavan ja hän tuumasi ohi juostessani, että näyttää olevan kevättä rinnassa. Molemmat kohtaamiset tapahtuivat helteiden aikana, joten olisikohan sää sekoittanut miesten päät. Jos tilanne on harmiton, eivät huutelut ja vislaamiset haittaa. Yöllä yksin kävellessä samanlaiset huutelut pelottavat." Nainen, 32 vuotta.

"Asiattomista kommenteista tulee nolo olo"

"Huutelut lisääntyvät kesäkautena, eli heti siinä vaiheessa, kun kokovartalon peittävät untuvatakit saa heittää varastoon. Monesti miehet huutelevat liikennevaloissa, kun ylittää suojatietä. Ensimmäisenä tulee vislaus ja sen jälkeen jotain tämän tyyllistä: "Wau, upee nainen", "Hei, kato tänne". Tällainen kommentointi on ollut minulle yhdentekevää tai sitten on tuntunut vähän hyvälle. Asiattomat huutelut, kuten "sulla on hyvä perse" tai "isot tissit" eivät tunnu kivalta, vaan enemmänkin tulee nolo olo. Monesti huutelijana ovat spurkut ja niiltä saa yleensä kommenttina jotain tämän tyylistä: "Ihan Suvi Miinalan, Angelina Jolien tai Henna Kalinaisen näköinen." Viimeisin vaihtoehto on lähinnä on loukkaava, kun taas kaksi ensimmäistä julkkisvertailua mukavia. Eniten tänä keväänä ilahdutti noin 20-vuotiaan pojan huudahdus kävelytiellä: "Hei, oot vitun kaunis." Siihen oli pakko hymyillen sanoa: "Voi kiitos!". Ulkomailla kun liikkuu seurassa, kukaan ei huutele, mutta kun liikut täysin yksin, paikalliset yrittävät liittyä heti seuraan." Nainen, 32 vuotta.

"40-vuotias mies kehui kesämekkoani"

"Odotin liikennevalojen vaihtumista vihreäksi. Olin hikisenä ja ilman meikkiä lenkillä. Myös autoilijoille oli punainen valo, ja jonon ensimmäisestä autosta mies avasi oven ja huikkasi, että "Anna numero! Mennään kahville!". Lähinnä huvitti koko tapaus. En antanut numeroa. Kerran taas odottelin bussia yksikseni, niin pysäkille kurvasi joku noin 40-vuotias mies, joka kehui ensin kesämekkoani ja alkoi sen jälkeen kärttää puhelinnumeroa. Onneksi bussi tuli nopeasti, sillä mies alkoi ärsyttää inttämisellään. En antanut numeroa." Nainen, 24 vuotta.

"Vanha nainen haukkui huoraksi"

"Kerran kävelimme kaverini kanssa keskellä päivää kaupungilla. Olimme noin 16 vuotta ja meillä oli päällä kesävaatteet, shortsit ja topit. Vanha nainen huusi meille huorat, huorat monta kertaa ja osoitti meitä. Hävetti." Nainen, 20 vuotta.

"Raksamiehet vislaavat"

"Inhoan kävellä kesäisin raksamiesten ohi. Heillä tuntuu aina olevan tarve kommentoida, yleensä perään viheltäen. Normaalisti luon perään vihaisia katseita, mutta jos suutun kunnolla, olen valmis vaihtamaan pari valittua sanaa vislaajien kanssa. Viheltely ja turhanpäiväinen huutelu siis ärsyttävät. Koin tosin ehkä vähän imartelevana, kun toissakesänä noin 15-vuotiaat mopopojat vislasivat perään. Silloin lähinnä nauratti." Nainen, 28 vuotta.

"Poika hyppäsi terassilta perään"

"Ulkonäön kommentointi on ehdottomasti ulkomailla pahempaa ja Suomessa enemmän kesäjuttu. Esimerkiksi Bulgariassa ei niinkään huudella, vaan kaikki niin sanotusti moiskauttelee, kun kävelee ohi. Ollessani siellä matkalla, ystävääni ja kaveriani ammuttiin vesipyssyillä baarissa, koska olimme "too hot". Suomessa yleisempiä ovat vislaukset ohiajavista autoista. Erikoisempi tapaus sattui kaksi viikkoa sitten Oulussa, kun eräs tuntematon poika huuteli ystävälleni ja minulle, että "tytöt odottakaa" ja hyppäsi lopulta pois terassilta kadulle ystäväni ja minun perään ja pyysi meitä pöytäänsä istumaan. Tuollaiset tapaukset ovat ihan hauskoja, mutta jos kommentointi menee yli tai huudellaan törkeyksiä, niin se ei enää ole kivaa." Nainen, 25 vuotta.

"Humalaisten huutelut ärsyttävät"

"Asun sen verran pienessä kaupungissa, että täällä miehet eivät kehtaa huudella perään, muuta kuin paikalliset kylähullut. Vislattu on monesti perään, ja se on kyllä selvästi yhteyksissä kesäaikaan. Talvella tällaista ei tapahdu kaupungilla, johtuisiko toppakerroksesta.Vislailu ei haittaa, pikemminkin hymyilyttää. Selvin päin miehet eivät ole törkeyksiä huudelleet kaupungilla, mutta näitä humalaisia "sulla on hyvät tissit" -tyyppejä löytyy sitten senkin edestä. Se ärsyttää aivan suunnattomasti, joskus saatan tyytyä tuimaan katseeseen, mutta joskus on pakko avata sanainen arkku, koska siinä ylitetään jo tietty raja. Ulkomailla esimerkiksi pari kertaa Marokossa ollessani miehet olivat kaupungilla äärimmäisen ahdistavia. Vislaukset, huudot ja kosintapyynnöt alkoivat loppuvaiheessa todella ahdistaa. Jossain kauppakeskuksissa, missä oli paljon porukkaa, monet miehet kouraisivat takamuksesta, ja kun kääntyi katsomaan, niin takana oli joku kymmenen miestä, jotka kaikki katsoivat heti toiseen suuntaan. Siellä ei kauheasti uskaltanut alkaa huutamaan kenellekään, kun kulttuuri niin erilainen, ties mitä olisi seurannut. Mutta tuollaisesta tulee kyllä aivan hirveä olo." Nainen, 29 vuotta.

"Kommentteja heitetään, kun korkki on auennut"

"Helsingin ydinkeskustassa asuvana olen joutunut monenlaisen kommentoinnin uhriksi, joista ehkä iljettävimmät ovat tulleet kaupungin puistojen roskiksia penkovilta romanikerjäläisiltä. Huulten maiskuttaminen sekä ilmassa kaikuvat "kissss kiss" huutelut saavat lähinnä kylmät väreet kulkemaan selkäpiitäni pitkin. Kommentit ovat lisääntyneet kevään käännyttyä kesäksi, kun ulkotöitä tekevät miehet, lähinnä perusduunarit, heittelevät harmittomia lausahduksia ilmaan, kuten: "siinä mulle heila helluntaiksi" tai "onpa hyvännäkönen nainen".

Viisi vuotta Yhdysvalloissa asuneena voin sanoa, että myös eroja löytyy näiden kahden kulttuurin välillä. Perään vihellykset toistuvat yhdysvaltalaisessa autokulttuurissa yhtenään, ja se on useimmiten vuodenajasta riippumatonta miesten harmitonta huomionantamista mukavan näköisille naisille, mikä saa ainakin itseni lähinnä hyvälle tuulelle ja huulet kääntymään pieneen hymyyn. Muutenkin kaikenlainen ulkonäön kommentoiminen kyseisellä mantereella on ollut hyvin asiallista, jopa kohteliasta, kun siististi pukuun pukeutunut mies on esimerkiksi kehunut kahvilajonossa kauniiksi. Toisin on täällä Suomessa, jossa näyttää siltä, että kommentteja, likaisehkoja, heitetään perään useimmiten vasta, kun korkki on auennut ravintolaillan kunniaksi." Nainen, 26 vuotta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.