Kadehditko muita? Näin voit oppia siitä pois

Kateuden vihreä peikko kummittelee joskus itsevarmimmankin ihmisen olkapäällä. Tavallisesti niin käy, kun jollekin toiselle tapahtuu jotain hyvää, mistä itse tuntuu jäävän paitsi. Tunteesta voi kuitenkin opetella pääsemään irti – lue neuvot!

Kateuden tunteita ei aina voi estää, mutta niitä voi oppia hallitsemaan. Psykoterapeutti Jennifer Schramm antaa Canadianliving-sivustolla vinkkejä kateuden tunteiden hallintaan.  

Tunnista kateuden tunne 

Kun kateus iskee, mieti miksi niin käy. Opettele tunnistamaan epämiellyttävä tunne ja pohdi, mikä sen oikeastaan laukaisi.

– Tärkeintä on tiedostaa, mistä tulee kateelliseksi, ja kuinka siihen reagoi, Schramm sanoo.

Ymmärtämällä reaktiosi voit mahdollisesti ajatella ja käyttäytyä viisaammin. Vasta kun tunnistat kateuden, voit opetella hallitsemaan sitä.  

Mistä tunne kertoo?

Ikävät tunteet eivät arvatenkaan synny aivan tyhjästä. Schrammin mukaan tunteilla onkin aina jokin viesti.

Kateus voi kertoa siitä, ettet huolehdi tarpeeksi itsestäsi. Mieti, mitä tarvitset: onko se rakkautta, hyväksyntää, turvaa, myötätuntoa vai itsekunnioitusta? Katso tilannettasi ulkopuolelta, niin ehkä näet selvemmin. Puhu tunteesta ystävälle tai pidä päiväkirjaa.

Ajattele ennen kuin toimit

Sillä hetkellä, kun kateus valtaa mielen, ei monikaan toimi rationaalisesti. On helppo mennä puolustuskannalle tai sanoa jotain ilkeää, mutta se ei kuitenkaan auta tilannetta yhtään.

– On luonnollista, että kateuden tunteeseen reagoidaan hyvin hätäisesti. Hidasta, hengitä, laske kymmeneen, opastaa Schramm.

Puhu tunteistasi

Kateus voi ajan myötä kasvaa isommaksi möykyksi ja lopulta muuttua katkeruudeksi – jopa ihmissuhteita tuhoaviksi. Tunteiden patoaminen ja hautominen lisää vain bensaa liekkeihin.

Schramm kehottaa puhumaan avoimesti kateuden kohteelle. 

– Monet eivät halua paljastaa haavoittuvaisuuttaan ja epävarmuuttaan, sillä pelkäävät kritiikkiä. Tosiasiassa jakamalla näitä tunteita loisimme turvallisuutta suhteeseen. Ymmärrämme silloin toisiamme paremmin. 

Rakenna luottamus

Ihmissuhdetta voi lujittaa säännöllisellä kommunikoinnilla. Kun viestiminen on selkeää, mustasukkaisuus ja kateuskin jäävät vähemmälle.

Älä syytä toista. Kyseessä ovat sinun tunteesi, joten kerro miltä sinusta tuntuu. Ystävälläsi tai kumppanilla ei ole välttämättä ollut mitään käsitystä sinun tunteistasi. Kerro niistä ja siitä, mitkä asiat ne laukaisevat.

– Opettele myös luottamaan itseesi. Ilman sitä et voi luottaa kehenkään, Schramm sanoo.

Lähde: Canadianliving.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat