Kaalipiirakka 11.11.1999

toim. Kati Nappa

Pohjataikina:


2 dl haaleaa vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
n. 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja
tai vehnäjauhoja
vajaa 1 dl rypsiöljyä

Täyte:


n. 800 g keräkaalia
2 rkl öljyä
1-2 tl Välimeren
tai muuta yrttimausteseosta
1/2 tl suolaa
1 rkl siirappia
1/2-1 dl vettä tai
kasvislientä
1 sipuli
200 g sika-nautajauhelihaa
tai palvikinkkua
mustapippuria, ripaus suolaa

Suikaloi kaali ja sipuli. Kuullota ne öljytilkassa. Mausta ja lisää vettä tai kasvislientä, jos kaali tuntuu kuivalta. Hauduta pehmeäksi kannen alla. Paahda jauheliha ja mausta se tai jos käytät palvilihaa suikaloi se. Halutessasi voit käyttää piirakkaan pelkkää kaalia ja sipulia. Voit tehdä nämä kaksi työvaihetta jo edellisenä päivänä.
Murenna hiiva haaleaan veteen. Lisää suola ja jauhot vähitellen aluksi voimakkaasti vatkaten. Lisää öljy ja alusta taikina, joka saa jäädä aika pehmeäksi. Anna levähtää 15-20 min. Painele ilmakuplat pois ja kauli taikina n. 35x25 sentin kokoiseksi levyksi . Kiepsauta leivinpaperille ja nosta pellille.
Levitä vähän jäähtynyt kaali ja liha sekoitettuna tai erikseen taikinalevyn keskelle. Leikkaa reunat saksilla parin sentin levyisiksi nauhoiksi ja nosta ristikkäin täytteen päälle. Painele kiinni toisiinsa. Ummista myös päät.
Anna kohota hetken aikaa liinan alla tai työnnä suoraan uuniin. Voitele kananmunalla ja kypsennä 200 asteessa 20-25 min. Tarjoa liha- tai kasvisliemen tai teen kera.

Lue myös:

    Uusimmat