Kaalilaatikko ja uuniomenat 27.9.1999

toim. Kati Nappa

Kaalilaatikko(iso annos)


1 (n.1 kg) kaali
(voita tai öljyä)
vettä 2 dl riisiä tai ohrasuurimoita + vettä
400 g jauhelihaa
(1-2 sipulia)
valkopippuria
(n.2 tl suolaa)
(1 tl meiramia)
n. 4 dl lihalientä
tai 6 dl maitoa+3-4 munaa

Leikkaa kaali suikaleiksi ja kuullota sitä halutessasi tai kaada sekaan ilman rasvaa vähän vettä ja hauduta pehmeäksi (heikkovatsaisten vaihtoehto) isossa kattilassa.
Keitä riisit pakkauksen ohjeen mukaan. Nämä kaksi työvaihetta voit tehdä yhtenä päivänä ja jatkaa valmistusta seuraavana päivänä. Paahda jauheliha pannulla ilman rasvaa. Jauhelihaksi sopii myös lammas tai pelkkä possu. Lisää joukkoon halutessasi sipuli. Mausta.
Sekoita riisi ja jauheliha kaalin joukkoon ja kaada yhteen tai useampaan voideltuun vuokaan. Kaada päälle lihalientä tai munamaitoa. Halutessasi voit lisätä pinnalle vähän korppujauhoja ja muutaman voinokareen. Kypsennä 150-180 asteessa n. 1 1/2 tuntia. Tarjoa lisäkkeeksi puolukkasurvosta ja tomaattisalaattia. Jälkiruoaksi kypsyvät uuniomenat kaalilaatikkoa nautiskellessa.

Uuniomenat


6-8 kotimaista omenaa
1-2 rkl sokeria
2 tl kanelia
1/2-1 dl manteli- tai pähkinärouhetta tai
auringonkukansiemeniä
tilkka vettä tai
mehua

Poista omenista keskusta omenaporalla. Nosta ne sopivan kokoiseen vuokaan. Ripottele reikiin sokeria, kanelia ja mantelia. Lorauta vuokaan vähän vettä tai mehua (juhlapäivinä esim. Calvadosta). Kypsennä 200 asteessa 15-30 min. Tarjoa lämpimänä esim. vaniljakastikkeen kera.

Lue myös:

    Uusimmat