Jussi kuvasi Mikkelin panttivankidraaman räjähdyksestä videon, josta koko maailma kiinnostui: "Se oli kuin hevosen potku"

Jussi kuvasi Mikkelin räjähdyksestä videon, josta koko maailma kiinnostui - näin kuvailee järisyttävää hetkeä 1:45
Jussi Kemppinen kuvasi videolle kansakunnan muistiin syöpyneen hetken. Tästä videosta kiinnostuttiin myös maailmanlaajuisesti.

Lähihistorian merkittävimmistä uutistapahtumista kertova Missä olit, kun? -sarja palaa ruutuun. Ensimmäisessä jaksossa syvennytään Suomea vuonna 1986 järkyttäneeseen tapahtumaan, jossa Helsingissä pankin ryöstänyt mies pakeni panttivankien kanssa Mikkeliin ja räjäytti autonsa ydinkeskustassa.

Tapahtumaketju alkoi kansallisosakepankin Helsingin Jakomäen konttorissa, kun aseistautunut huppumies Jorma Kalevi Takala otti pankin asiakkaita panttivangeikseen. 

Ryöstäjä vaati yhtätoista panttivankia vastaan huomattavaa rahasummaa ja poispääsyä alueelta. Hän uhkasi surmata panttivangit, mikäli hänen pyyntöään ei toteutettaisi. 

Alueen piirittäneet ja eristäneet viranomaiset päästivät ryöstäjän lopulta pakenemaan pankinjohtajan autolla kolmen panttivangin kanssa. 

Tästä alkoi monivaiheinen 14 tuntia kestänyt matka lunnasrahojen ja vankien kanssa kohti Mikkeliä, jossa mies lopulta räjäytti itsensä, autonsa ja yhden panttivangin.

"Oli kuin hevosen potku"

Tapahtuman tiimoilta jäi kansakunnan muistiin Mikkelin torin laidalta kuvattu videomateriaali, jossa näkyy, kuinka pankkiryöstäjä räjäyttää keskellä yötä pakoautonsa valtavan paineaallon ja räjähdysäänen saattelemana.

Tuon hetken videolle tallensi kuvaaja Jussi Kemppinen, joka hälytettiin paikalle töihin keskellä yötä.

Kemppinen kertoo ohjelmassa, että pääsi kuvaamaan tilannetta äärimmäisen läheltä. Kun räjähdys tapahtui, tuntui se hänen mukaansa uskomattomalta.

– Minut yllätti se paineaalto, se oli kuin hevosen potku. Heti räjähdyksen jälkeen kuulin särkyneen lasin helinää selkäni takaa hotellin ikkunoista. Eli rautaa lensi ilmassa jonkun verran, Kemppinen kuvailee.

Kemppisen yläpuolelta löytyvä videomateriaali myytiin myöhemmin kymmeniin maihin. Kemppisen koko haastattelun pääset katsomaan MTV Katsomosta.

Missä olit, kun? on ohjelmasarja lähihistorian merkittävimmistä, dramaattisimmista ja kiinnostavimmista uutistapahtumista. Tämä artikkeli pohjautuu sarjan kolmannen tuotantokauden jaksoihin. Uudet jaksot MTV3-kanavalla 7.1. sunnuntaina kello 19.30 alkaen. Kaikki jaksot löydät MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat