Jussi Kärjen kommentti: Rinteen aikataulut paukkumassa – syy siihen on mitä mainioin: Puheenjohtajilla vaalitenttejä, tänään Maikkarin vuoro

7:37

Antti Rinteen hallitusohjelman valmistuminen on siirtymässä ensi viikon alkupuolelle, mutta hyvästä syystä. EU-vaalit pitävät puheenjohtajat kiireisinä ja tänä iltana on vuorossa Maikkarin vaalitentti, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Kokeneena neuvottelijana Rinne on luonut painetta kattilaan kireällä aikataululla. Vanhaa kunnon tupotyyliä. Valmista syntyy yleensä nopeammin, kun takaraja on tiedossa ja se lähestyy.

Nyt sieltä täältä kuuluu kuitenkin viestiä, että hallitusohjelman valmistuminen on siirtymässä tämän viikon perjantailta ensi viikon alkuun. Ja on enää ajan kysymys, koska se sanotaan ääneen.

Syy pienelle viivästykselle on mitä mainioin: demokratia. EU-vaalit pitävät puheenjohtajat kiireisinä. Viikko on täynnä vaalitenttejä ja viikonloppu äänestäjien kohtaamisia.

MTV Uutisten Suuri EU-vaalitentti on vuorossa tänään kello 20-22 ja sen vetävät Jan Andersson ja Jaakko Loikkanen.

18 ministerien salkut jakoon kuun vaihteessa

Juha Sipilän ja Li Anderssonin parista tuskaisesta väliparkaisusta huolimatta hallitusneuvottelut etenevät kuin VR:n juna. Hallitusohjelman valmistumisesta on kuitenkin vielä matkaa hallituksen nimittämiseen.

Rinteen suunnitelmissa on sitouttaa hallituspuolueiden kansanedustajat yhteiseen ohjelmaan ja tähän on määrä käyttää pari päivää.

Ensi viikkoon osuu myös helatorstai, joten on realismia ja matematiikkaa, että ministerisalkkujen jako eduskuntaryhmissä saattaa olla edessä vasta kesäkuun alkupäivinä. Pidän siis kiinni alkuperäisestä, leikkimielisestä veikkauksestani, vaikka Rinne on yllättänyt minut vikkelyydellään: Rinne-ykkönen nimitetään torstaina 6.6.

Ministereitä näyttäisi tulevan yhtä paljon kuin maakuntia, siis 18. Salkkujaossa jylläävät hallituksen isot puolueet SDP ja keskusta. Tämä tulee kirpaisemaan kovimmin RKP:tä, joka todennäköisesti on saamassa hallitukseen vain yhden ministerin.

Lähipäivinä saatamme nähdä siis sellaisenkin ihmeen kuin suuttunut RKP:läinen. RKP:n edustajat ovat muutenkin valmiiksi ärsytettyjä, kun keskusta toistuvasti valittaa jääneensä yksin puolustamaan tiukkaa talouslinjaa sekä maa- ja metsätaloutta.

Keskusta osaa julkisuuspelin ja ei voi kuin ihailla, miten nopeasti kepulaiset ovat karistaneet niskoiltaan eduskuntavaalien valtavan pettymyksen.

Lisää samaa tavaraa saattaa olla luvassa keskustalaisille viikonlopun EU-vaaleissa ja isommalla kauhalla.

MTV Uutisten Suuri EU-vaalitentti tänään MTV3-kanavalla kello 20-22. Paikalla kahdeksan puolueen puheenjohtajat. Tentin vetäjinä Jan Andersson ja Jaakko Loikkanen. Pöllöraati arvioi puheenjohtajien onnistumiset tentin jälkeen mtvuutiset.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja