Juristiliitto ja Tuomariliitto jyrähtävät ministeri Leena Meren toiminnasta: Oikeuslaitoksen riippumattomuus uhattuna

Tuomariliitto ja Juristiliitto pitävät Suomen oikeusvaltiokehitystä huolestuttavana.

– Tuomariliitto pitää oikeusvaltiokehityksen kannalta erittäin huolestuttavana, että hallitus on yllättäen muuttanut tuomioistuinten ja syyttäjien riippumattomuutta selvittävän työryhmän toimeksiantoa. Työryhmä ei saa laatia ehdotusta lakiesityksen muodossa, vaan se tekee ainoastaan taustaselvityksen, Tuomariliiton varapuheenjohtaja Minna Hällström sanoo tiedotteessa.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina, että oikeusministeri Leena Meri (ps.) on muuttanut tuomioistuimien ja syyttäjien riippumattomuutta selvittävän työryhmän toimeksiantoon.

HS:n mukaan työryhmä ei saa laatia ehdotusta lakiesityksen muotoon, vaan se tekee asiasta vain muistion. 

Työryhmän asettamisen taustalla oli Suomessa esiin noussut huoli oikeuslaitoksen riippumattomuudesta. Hanke käynnistettiin Sanna Marinin hallituskaudella.

Riippumaton tuomioistuinlaitos on oikeusvaltion kulmakivi. Hallituksen toimenpiteet heikentävät merkittävästi Suomen uskottavuutta kansainvälisesti oikeusvaltiokehityksen mallimaana, Hällström sanoo.

Aiemmin viikonloppuna Iltalehti kertoi, että oikeusministeri Meri hajotti rasismirikosten vastaisen työryhmän sen jälkeen, kun valtakunnansyyttää ei suostunut vaihtamaan työryhmän jäsentä. 

Juristiliitto vaati aiemmin, että sen kaikki jäsenjärjestöt ja muut sidosryhmät ilmaisevat voimakkaan mielipiteensä HS:n ja Iltalehden uutisoimiin tapauksiin. Tuomariliitto yhtyy Juristiliiton vaatimukseen puolueettoman selvityksen laatimisesta poliittisen vaikuttamisen rajoista.

Juristiliiton puheenjohtaja Tuula Linna totesi blogissaan, että liitto vaatii puolueetonta selvitystä laillisuusvalvojilta siitä, missä menevät oikeusvaltiossa poliittisen vaikuttamisen rajat.

Emme voi vain jäädä ihmettelemään, missä ovat ministeriöiden virkamiesten lojaalisuuden rajat, missä on laillisuusvalvojan havahtumisen piste – ja missä viipyy kansalaismielipiteen poliittinen paine. Olemme tulleet pisteeseen, jossa Suomi-niminen oikeusvaltio kaipaa huomiotamme, Linna kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat