Juna jämähti keskelle Pohjanmaan helteisiä peltoja: Hiki-inferno pääsi valloilleen ilmastoinnin sammuttua – vessat eivät toimineet, ovia ei avattu

Helsingistä Ouluun matkannut Intercity 125 jämähti iltapäivällä Seinäjoen lähistölle noin puolentoista tunnin ajaksi paahtavaan helteeseen veturin hajonneen kompressorin vuoksi.

Junassa matkustavan Antti-Pekka Vähäsen mukaan ilmastointi lakkasi toimimasta noin puolessa välissä, eikä WC-tiloja voinut myöskään käyttää veturin hajonneen kompressorin vuoksi.

– Siinä vaiheessa hiki-inferno pääsi valloilleen, Vähänen kuvailee tilannetta.

Vähänen istuu lemmikkivaunussa, jossa jotkut matkustajat olivat olleet huolissaan koiriensa puolesta. Vähäsen mukaan lämpötila vaunussa vastasi ”kylmää saunaa.”

Forecan mukaan lämpötila Seinäjoella on ollut iltapäivällä lähellä 30 astetta. Junan ovia ei pysähdyksen aikana avattu.

– Ei nyt mikään sietämätön, mutta hiki kuitenkin valui.

Lopulta paikalle saapui toinen veturi, jolla juna siirrettiin Seinäjoen asemalle. Seinäjoella junaan vaihdettiin uusi veturi, minkä jälkeen matka jatkui kohti Oulua. VR:n viestinnästä arvioidaan, että juna jää lopulta noin kaksi tuntia aikataulustaan jälkeen.

Vähäsen mukaan matkustajille annettiin säännöllisesti väliaikatietoa. Juna on lähtenyt hetki sitten jälleen matkaan kohti Oulua.

– Ilmastointi ja vessat toimivat normaalisti ja tilanne on rauhoittunut, Vähänen raportoi. 

VR: Juomista matkaan

VR:n viestinnästä kerrotaan, että junan ilmastointi lakkasi toimimasta siinä vaiheessa, kun vikaantunutta veturia ruvettiin vaihtamaan veturiin, jolla juna vedettin Seinäjoen asemalle.

Merja Tuunanen VR:ltä kertoo, että ilmastointi oli poissa noin 30 minuuttia, mutta lämpötila vaunuissa nousee tällä kelillä nopeasti.

 – Helteellä jäähdytysjärjestelmät junissa ovat kovilla ja vaunut eivät pysy välttämättä riittävän viileinä, sillä helteillä jäähdytys ei toimi yhtä tehokkaasti kuin kylmemmällä kelillä.

– Saman junan vaunujen lämpötiloissa voi olla eroja, joten lemmikkivaunussa on voinut olla tällä säällä lämpimämpi kuin jossain muussa vaunussa.

Tuunasen mukaan konduktööri oli asiakkaan pyynnöstä avannut sivuoven lemmikkivaunussa, kun veturia oli alettu vaihtaa. Seinäjoen asemalla matkustajat ja lemmikit pääsivät jaloittelemaan.

– Muistutamme matkustajia, että näin hellekelillä kannattaa juoda riittävästi, varata juomista matkaan ja pukeutua kelin mukaan. Ja tarvittaessa ottaa rohkeasti yhteyttä junan henkilökuntaan, jos olo alkaa kesken matkan tuntua tukalalta.

Päivitetty VR:n kommenteilla klo 17:47.

Lue myös:

    Uusimmat