Julkkisyrittäjät saaneet yritystuista raivokasta palautetta – Business Finland avaa tukien taustoja: "Nyt ei ole kyse vain siitä, miten rahoitamme yhtä yritystä"

Business Finlandille sataa lukuisia koronatukihakemuksia – yrityksen johtaja selittää, kuinka operaatio toimii 8:07
Miten Business Finland myöntää tukia ja kenelle? Toimitusjohtaja selittää, miten hakurumba toimii.

Valtion rahoitusyhtiö Business Finland reagoi saamaansa runsaaseen kritiikkiin avaamalla toimintansa periaatteita tarkemmin tiedotteessa vielä tänään. Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki kieltäytyi haastattelusta vedoten asian aiheuttamiin mittasuhteisiin.

Someraivon kohteeksi joutuneet julkkisyrittäjät, Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki ja Huono Äiti- sivustoa ylläpitävä Sari Helin kieltäytyvät molemmat kohteliaasti MTV Uutisten haastattelusta.

– Jätetään haastattelu toiseen kertaan. Kaikenlaista on tullut, mutta en nyt halua sen enempää asiasta sanoa, Palsanmäki kommentoi.

Rivien välistä voi lukea, että tukien myötä tullut palaute on ollut hyvinkin rankkaa.

Suomen Kuvalehti kertoi viime perjantaina, että muun muassa TV:stä Huutokauppakeisarina tuttu Hirvaskankaan Kauppahuone sekä Sari Helinin Huono Äiti -yritys saivat molemmat Business Finlandilta tukea 100 000 euroa. Yleensä tukia ei myönnetä enempää kuin kolmannes yrityksen liikevaihdosta, mutta kaksi ihmistä työllistävä Huono äiti sai noin 40 prosenttia liikevaihdostaan.

Sari Helin kommentoi yrityksensä saamaa tukea blogissaan eilen. Business Finland on painottanut myöntämiensä tukien olevan nimenomaan yritystoiminnan kehittämiseen. Helin kertoo tukien menevän tähän tarkoitukseen.

– Viime vuoden lokakuussa Huono Äiti aloitti kehityshankkeen, jossa on tavoitteena laajentaa tekemistä elintarvikepuolella. Tuki on myönnetty tähän hankkeeseen. Tukisummaa tullaan käyttämään tuotekehityksen ja suunnittelutyön ostamiseen palveluina muilta yrityksiltä, Helin kirjoittaa.

Business Finland vastaa kritiikkiin

Business Finland on saanut asiasta rankkaakin kritiikkiä erityisesti sosiaalisessa mediassa. Viestinnästä vastaava Marketing Communicatons Manager Maija Hakkarainen kertoo, että asian saaman julkisuuden ja yleisön kritiikin vuoksi Business Finland julkaisee iltapäivällä tiedotteen, jossa he avaavat toimintaansa.

– Tulemme avaamaan vielä tarkemmin taustoja siihen, millaisin periaattein Business Finlandin rahoitusprosessi etenee, mitä arvioidaan ja miten rahoituspäätökset tehdään ja mitä velvoitteita rahoituksen saaneilla on.

Hakkarainen lisää, että kaikki rahoitustiedot ovat julkisia.

Sosiaalisessa mediassa on ihmetelty muun muassa sitä, etteikö Business Finlandin tukien tarkoitus olekaan auttaa yrityksiä selviämään koronakriisistä. Business Finland kertoo nettisivuillaan, että heidän tukensa on tarkoitettu nimenomaan yritysten kehittämiseen.

– Rahoituksen avulla yritys voi kehittää uusia tuotteita tai toimintatapoja, mutta emme korvaa menetetystä myynnistä aiheutuneita tappioita, nettisivuilla summataan.

Business Finlandin toimitusjohtaja Reijo Kangas kommentoi MTV:n Uutisaamussa sen olevan hyvinkin mahdollista, että yritykselle myönnetään enemmän kuin kolmannes sen liikevaihdosta, jos tietyt kriteerit täyttyvät.

– Nyt ei ole kyse vain siitä, miten me rahoitamme yhtä yritystä, vaan mitkä ovat sen vaikutukset laajasti yhteiskunnassa. Välilliset vaikutukset voivat olla sellaisia, jotka eivät vielä tule esille.

Uutisaamun juontaja Ivan Puopolo ihmetteli, miksi sellaiset alat, jotka ilmiselvästi kärsivät eniten eli muun muassa ravintola-alat, eivät ole saaneet Business Finlandilta kovin paljon rahaa.

– Tässä pitää katsoa isoa kuvaa eli Business Finland voi rahoittaa ainoastaan kehittämistä. Esimerkiksi suorat palkkatuet eivät tule kulkemaan Business Finlandin kautta, vaan Tem (Suomen työ- ja elinkeinoministeriö) hakee niihin muita ratkaisuja, Kangas selvensi.

Lue myös:

    Uusimmat