Juhlasesonki alkamaisillaan: Korvaako vakuutus yleisimmät pikkujoulumokat?

Yleisimpiä tapaturmia ovat erilaiset kaatumiset, kompastumiset ja liukastumiset. Omaisuusvahinkojen kärjessä pikkujoulujen aikaan keikkuvat tahriintuneet mekot sekä kadonneet puhelimet ja lompakot.

Juhlasesonki on alkamaisillaan, ja illan vilinässä eteen saattaa tulla yllättäviä tilanteita.

Tutustu pikkujoulumokiin ja siihen, miten vakuutukset taipuvat eri vahinkoihin.

Korvaako vakuutus, jos…?

Juhlijan nilkka nyrjähtää, kun hän hyppää firman pikkujouluissa alas pöydältä, jonka päällä on tanssinut. 

– Pikkujoulut ajoittuvat lähes aina vapaa-ajalle, jolloin korvausta täytyy hakea mahdollisesta omasta henkilökohtaisesta tapaturmavakuutuksesta. Firman pikkujouluissakin juhliminen katsotaan työnantajan näkökulmasta vapaa-ajaksi. Lakisääteiseen työnantajan tarjoamaan vakuutukseen tällaista vahinkoa ei voi siis sisällyttää, ellei työnantaja ole vakuuttanut työntekijöitään myös vapaa-ajan osalta.

– Kuvatussa tilanteessa nilkan nyrjähtäminen korvataan todennäköisimmin henkilön omasta tapaturmavakuutuksesta, jos hänellä sellainen on, kertoo Ifin henkilövahinkojen korvausasiantuntija Anne Koivisto 

Ole varovainen ja vältä uhkarohkeita hyppyjä erityisesti silloin, kun tasapainoaistisi ei ole kostean illan takia parhaassa mahdollisessa terässä. Myös jäisellä kadulla kävely esimerkiksi korkokengillä voi olla ensimmäisten pakkasten yllättäessä haastavaa. Korkokengillä kävelyä kannattaa harjoitella etukäteen, jos stilettoja ei käytä kovin usein, Koivisto neuvoo.

Miten mahdollinen humalatila vaikuttaa vakuutuskorvauksiin? 

– Yksistään alkoholin osuus ei vaikuta korvaussumman suuruuteen. Jos tapaturma sattuu tilanteessa, joka johtuu törkeästä huolimattomuudesta, voidaan korvaussummaa vähentää, valottaa Koivisto.

Lompakko varastetaan yökerhossa baaritiskille jonottaessa. 

– Älä pidä lompakkoa takataskussa tyrkyllä tai jätä käsilaukkua vartioimattoman pöydän ääreen. Suosi vetoketjullisia taskuja ja suljettavaa käsilaukkua. Varo baaritiskillä myös maksukortin PIN-koodien kurkkijoita.

– Korvauksia tarkastellaan aina tapauskohtaisesti. Tämän vuoksi yksiselitteistä linjausta mahdollisista korvauksista on mahdotonta antaa, kertoo Ifin omaisuusvahinkojen korvausasiantuntija Juha T. Virtanen .

Kännykkä tippuu epähuomiossa vessanpönttöön. 

– Vetoketjullinen tasku on avainasemassa myös tällaisten vahinkojen välttämisessä. Älä pidä puhelinta sellaisissa paikoissa, joista kännykän pönttöön molskahtaminen on mahdollista. Puheluita ei kannata soittaa, eikä tekstiviestejä näpytellä vessanpöntön tai boolimaljan lähettyvillä, vinkkaa Virtanen. Mahdollisia korvauksia tarkastellaan tällaisten vahinkojen osalta tapauskohtaisesti.

Juhlamekolle läikkyy iso lasillinen punaviiniä. 

Monta tuntia vaaleaan mekkoon imeytynyttä punaviinitahraa on vaikea puhdistaa kotikonstein. Mekon omistajalle aiheutuu pesulareissuista paljon vaivaa ja rahanmenoa. Punaviini on sen verran viheliäinen tahra, ettei sitä pysty aina edes pesulassa poistamaan.

Mielipahaa voi aiheuttaa se, että täysin samanlaista pilalle mennyttä lempimekkoa ei välttämättä löydy enää vaateliikkeen valikoimasta.

– Laajasta kotivakuutuksesta voi hakea korvausta pilalle menneestä mekosta. Vahingon voi välttää juomalla vaaleita juomia ja kiertää kaukaa juomalasien kanssa heilujat. Tanssilattian tungos on suuri uhka varsinkin vaaleille mekoille. Onneksi moni suosii pikkujouluissa mustaa vaatetusta, kertoo Virtanen.

Väsynyt juhlija sammuu kotona suihkussa kylpyhuoneen lattiakaivon päälle, mikä aiheuttaa vesivahingon kerrostalossa. 

– Juhlijan oma vastuuvakuutus ei kata ulkopuolisille, esimerkiksi taloyhtiölle ja muille asukkaille, aiheutunutta vahinkoa, joten pikkujoulut voivat päättyä mojovaan laskuun, kertoo Virtanen.

– Rojahda sänkyyn heti kotiin tullessasi. Unohda suihku. Aamulla suihkuttelu on turvallisempaa, kun on kunnolla levännyt juhlinnan jälkeen, Virtanen vinkkaa. 

Lähde: If Vahinkovakuutusyhtiö

Lue myös:

    Uusimmat