Juhlapöydän kattaukset

Loppuvuosi on erilaisten juhlien aikaa. Pikkujoulut, itsenäisyyspäivä, joulu, tapaninpäivä ja uusivuosi ovat varmat juhlapäivät. Mahdollisuuksia värivalintoihin on rajattomasti ja tyylejä on satoja.T.i.l.a:n kaksi erilaista kattausta antavat vinkkejä juhlakattauksen tekijälle. Kummassakin kattauksessa on ajatuksena juhlava syöminen, jolloin ruoat ovat esillä joko tarjoilupöydällä tai keittiön työtasolla. Näin päästään käyttämään hyväksi koko ruokapöydän pinta ja juhlavuutta saadaan lisää. Kattauksessa tärkeä asia on se että koristeet, kukkalaitteet ja muu sellainen on tarpeeksi matala tai kapea, että vastapäätä istuvan henkilön näkee hyvin ja keskustelu on helppoa.

Perinteisillä väreillä katettu joulupöytä

Tässä kattauksessa kaikki alkaa tuoleista jotka päällystettiin punaisilla irtopäällisillä. Ne ommeltiin kaikkein jouluisimman punaisesta kankaasta ja samasta kankaasta tehtiin myös kristallikruunujen ketjuihin päälliset sekä servettirenkaiksi punaiset nauhat joiden alle pujotettiin pienet joulukaramellit, jotka ovat sekä sievät että hyvänmakuiset!

Pöydälle laitettiin ensin valkoinen pellavaliina ja sen päälle ommeltiin säkkikankaasta täsmälleen pöydän kannen kokoinen liina. Lautaset ovat hyvin suuret, väriltään rusehtavat kantrihenkiset katelautaset. Samoja lautasia on saatavana myös pienempää kokoa. Aterimina ovat hopeiset Chippendale-aterimet. Reilunkokoinen jalallinen lasi on sopiva kaikille juomille. Siihen voi yhtä hyvin kaataa valko- tai punaviiniä, olutta tai limsaa. Lasin vieressä on jokaiselle pieni lahja, punainen ruutu- tai sydänkoriste. Kuin pieni koru, on rubiinin punaisena hehkuva vesilasi. Pöydän päässä on kolme savitonttua kynttilät sylissään.
Keskellä pöytää on pienet joulukuuset ja tämän pöydän tunnelmanluojat: suuret jouluomenat, joihin kaiverrettuun reikään pistettiin pieni kynttilä. Hedelmät ovat edullisia koristeita, ne on helppo tehdä kynttilänjaloiksi ja lisäksi ne lopuksi syödä vaikka piirakkana tai hedelmäkeitossa.

Jälkiruoaksi tarjotaan glögiä, jota voidaan sekoitella pitkällä kanelitangolla ja popsia manteleita ja rusinoita joulun kunniaksi.

Chippendale veitset, haarukat ja lusikat
Kultakeskus Oy, 03-65711, Jälleenmyynti kello- ja kultasepänliikkeissä kautta maan.

Patterikäyttöiset joulukuusenvalot
Ikea Oy

Punaiset tulppaanit
Huiskula Oy, Myynti kukkakaupat kautta maan

Tuolien irtopäälliset
Valkoinen pellavaliina
Säkkikangasliina
Servetti renkaat
Lamppujen ketjujen päälliset
Lautaset
Maricken, Turku 02-233 8070

Jalalliset lasit
Punaiset lasit
Pikkusydämet
Pikkuruudut
Malou, Helsinki 09-622 40 46

Savitontut
Pienet kynttilät omenoissa
Punavalkoiset kävelykeppinamit
Pentik Oy, Helsinki, 09-612 40795

Valkoinen juhlakattaus

Tässä kattauksessa on kaikki parasta mitä kaapista löytyy! Liinana on Marimekon "Ananas" kangas valko/kulta/hopea painatuksella. Näyttävyyden vuoksi sen annettiin valua lattialle saakka mutta käytännöllisyyden vuoksi lyhyempi liina on usein käytännöllisempi.

Lautaset ovat valkoiset platina raidalla, laseina upeat Aurorat; ensin punaviini-, sitten valkoviini- ja lopuksi vielä liköörilasi. Hopeiset Tapio-aterimet ovat Tapio Wirkkalan suunnittelemat samoinkuin Trumpetti kynttilänjalat, jotka muodostavat keskellepöytää kauniin ryhmän. Kukka-asetelmat tehtiin Aalto-vateihin asettamalla ensin pohjalle oassis-sieni ja sen päälle sammalta, johon veitsenkärjellä tehtiin ruusua varten reikä. Loppusilauksena helmiä ja kultaverkkoa.

Hopeiset Tapio Wirkkalan suunnittelemat Trumpetti kynttilänjalat
ja Tapio haarukat, veitset ja lusikat
Kultakeskus Oy, 03-65711, Jälleenmyynti kello- ja kultasepänliikkeissä kautta maan

Valkoiset ruusut
Sammalet
Huiskula Oy, myynti kukkakaupat kautta maan

Pöytäliina "Ananas"
Marimekko

Lautaset Corona
Lasit Aurora
Aaltomaljat 50mm
Iittala

Hannan asut
Big Time, Helsinki 09-668 99 50

Takan koristelu:

Havuköynnös
Etola

Pienet pallot
Ikea, Espoo

Köynnöksen jouluvalot
Airam Oy

Nallet
Pentik 09-612 40 795

tulppaanit
Huiskula Oy, myynti kukkakaupat kautta maan


Teksti, suunnittelu ja toteutus Hanna Sumari

(t.i.l.a. osa 32, 30.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja