Juhlakääretorttu

Kevään juhlissa ja erityisesti Äitienpäivänä on ihana hemmotella juhlittavaa mehevällä kääretortulla. Sen leipominen onnistuu niin lapsilta kuin isiltäkin.

Mikäli juhlittava pitää suklaasta, taikinasta voi tehdä suklaisen lisäämällä siihen tummaa kaakaojauhetta. Leivo torttu valmiiksi jääkaappiin edellisenä iltana. Näin siitä tulee mehevä. Koristele torttu aamulla ennen juhlia. Piristystä kääretorttuun tuovat karkit, esim. ranskalaiset pastillit sopivat tortun makuun hyvin. Mikäli haluat hieman erikoisemman koristelun, laita päälle syötäviä kukkia ja aivan pieniä koivunlehtien hiirenkorvia, jotka ovat myös syötäviä (ei tien vierestä).

  • Kääretorttupohja:
  • 4 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1½ dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • (1 rkl tumaa kaakaojauhetta)
  • Täyte:
  • 2 dl mansikka- tai vadelmahilloa tai survosta (n. 200 g)
  • Rahka-karkkiseos:
  • 1 tlk kuohukermaa tai vaahtoutuvaa kermavalmistetta (2-2½ dl)
  • ½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tlk maitorahkaa, mascarbonejuustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
  • 100g ranskalaisia pastilleja rouhittuna, Marianne- tai Dajm-rouhetta tms.
  • Päälle:
  • rahka- tai tuorejuustokermaseosta
  • 100 g ranskalaisia pastilleja tms. karkkia
  • vihreitä yrttejä, esim. sitruunamelissaa tai koivun pieniä lehtiä

Vatkaa kääretorttupohjaa varten munat vaahdoksi sokerin kanssa. Sekoita hyvään vaahtoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja paista 200 asteisen uunin keskitasolla 7-10 min kauniin keltaiseksi.

Kumoa kypsä torttu toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman sokeria. Anna jäähtyä.

Vatkaa täytettä varten kerma vaahdoksi, lisää sekaan rahka tai mascarbone- tai tuorejuusto ja mausta sopiva maku sokereilla. Ota puolet seoksesta erilleen ja sekoita seokseen karkkirouhe. Sen voit valmistaa itse tai ostaa valmiina. Murskaa itse tehtävää karkkirouhetta varten noin 100 g ranskanpastilleja huhmaressa, monitoimikoneessa tms.

Levitä torttulevylle ensin hillo tai survos ohueksi kerrokseksi ja sen jälkeen päälle kermakarkkiseos. Rullaa kääretortuksi jättäen sauma alaspäin. Kaada loppu rahka- tai tuorejuustoseos tortun päälle ja levitä se tasaisesti. Koristele ennen tarjoilua karkeilla ja yrtein esim. sitruunamelissan lehdin. Myös syötäviä kukkia voit käyttää tortulle (esim. orvokki, voikukka tai puna-apila) sekä pieniä koivun hiirenkorvia.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat