Mainos

Juhla-asun kruunaa hattu, mutta kuinka sitä käytetään?

Upea juhlahattu kruunaa asukokonaisuuden. Päänvaivaa usein vain tuottaa etiketti eli milloin hattu tulee riisua päästä ja mihin juhlaan sitä saa käyttää.

Häissä ja muissa juhlissa hattua käyttävät kaikki naiset ikään ja siviilisäätyyn katsomatta. Hattu kuuluu niin äidille, isoäidille, tädille, siskolle kuin kaasolle ja muille vieraillekin. Myös naimattomat naiset saavat käyttää hattua.

– Hieno ja tyylikäs nainen käyttää aina hattua, oli ikä tai elämäntilanne mikä tahansa. Kauniilla hatulla viimeistelty asukokonaisuus, niin häissä kuin hautajaisissakin, on kohteliasta käytös- ja tapakulttuuria, ei hienostelua tai turhamaisuutta, kertoo Helena Toivo Hattuliike HopeHatista.

Häissä etiketin mukaan morsiusparin äideiltä edellytetään ehdottomasti hattua. Jos morsiamen äiti ei laita hattua, se ei tarkoita sitä, että muut juhlavieraat eivät saisi hattua käyttää.

Häävierailla ei kokomusta tai kokovalkoinen asu ole suotava, mutta hattu saa silti olla musta. Mustan juhla-asun kanssa suositellaan puolestaan värikkäitä hattuja ja koristeita, ettei kokonaisuus ole synkkä.

Jos häät alkavat päivällä tai iltapäivällä, ja tilaisuus jatkuu iltaan saakka, asuun kuuluvaa juhlahattua tai hiuskoristetta voi käyttää koko juhlan ajan. Juhlahattu kuuluu olennaisena osana naisen asukokonaisuuteen, joten sitä ei tarvitse riisua pois kello 18 jälkeen. Hattu voi toimia myös lyhythiuksisen naisen juhlakampauksena.

Naiset saavat pitää hattua myös juhla-aterialla ja tanssiessaan, kellon ajasta riippumatta.

– Jos morsiamen äiti ottaa hatun pois kesken juhlien, ei muiden juhlavieraiden tarvitse matkia tätä. Yhden ihmisen alipukeutuminen ei saa rajoittaa muiden vieraiden tyylikästä juhlapukeutumista, Toivo sanoo.

Jos juhla alkaa kello 18 jälkeen ja on valtion virallinen juhlatilaisuus tai suuri iltapukujuhla, ei silloin käytetä lierillisiä juhlahattuja. Kampauksia voi koristella kyllä hiuskoristeilla ja pienillä cocktail-hatuilla.

– Sen sijaan epävirallisissa kesä-, puutarha- ja perhejuhlissa sekä häissä saa käyttää hattua, vaikka herrat olisivatkin pukeutuneet frakkiin ja daamit pitkähelmaisiin juhla-asuihin, joka on eri asia kuin suuri iltapuku.

Juhlien jatkuessa iltaan, jakkupuku tai juhla-asu ei muutu iltapuvuksi hatun riisumalla. Siksi juhlahattu pidetään päässä juhlien loppuun saakka, ellei käydä välillä vaihtamassa asua päivä- ja iltatilaisuuden välissä.


Teksti: MTV3/Helmi
Kuvat: Vilja Rydman, Shutterstock

Lähde: Modisti Helena Toivo, Hattuliike Hope Hat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.