Juhannuksen kesäinen menu

Keskikesän juhlan kunniaksi herkutellaan pitkään ja hartaasti. Uudet perunat ja silli, grillattu kala tai liha sekä raparperi- ja mansikkajälkiruoat ovat perinteisiä juhannusherkkuja.

Yöttömänä yönä valvotaan myöhään, eli ruokaa on hyvä varata riittävästi. Järjestä rennot grillijuhlat ja kata pöytä sään salliessa terassille.

Keskikesän grilliherkut

Helppo tapaa pitää juhannusvieraat kylläisinä ja tyytyväisinä on valmistaa runsas grilliateria. Maija Silvennoisen marinoidut naudanfileepihvit sopivat hyvin juhannusjuhliin. ovat myös hyvä vaihtoehto keskikesän juhlapöytään.

Oiva kalavaihtoehto ovat kevyesti paahdetut ahvenet siiderikastikkeella. Jos haluat päästä ruoanvalmistuksesta helpolla, kokeile Aki Wahlmanin maukkaita lohinyyttejä tai Tarjoa kalan ja perunoiden kanssa ihanan kermaista

Kalan tai lihan lisukkeeksi kannattaa grillata myös kasviksia. Nyytteihin tai vartaisiin sopivat hyvin esimerkiksi paprika, kesäkurpitsa, herkkusienet ja sipuli. Vartaiden maustamiseen sopii marinadin lisäksi esimerkiksi pesto ja nyytteihin maustetut tuorejuustot.

Sipuli-lohinyytit

1 pkt (625 g) kirjolohifileetä (Pirkka)
noin 200 g nippusipulia
6-7 (noin 500 g) uusia perunoita keitettynä
noin 1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 rs (200 g) Violan ruohosipuli-tuorejuustoa

Lisäksi:
alumiinifoliota

Poista kirjolohesta nahka ja kuutioi kala. Hienonna sipulit varsineen. Paloittele perunat.

Leikkaa foliosta 4 reilua palaa. Jaa perunat ja sipulit folioiden päälle. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää kalapalat ja nokare tuorejuustoa kasvisten päälle. Sulje nyytit.

Kypsennä uunissa 225-asteessa noin 15 minuuttia tai grillissä noin 10 minuuttia. Avaa nyytit ja tarkista kalan kypsyys. Tarjoa salaatin kanssa.

Uusia perunoita ja raikasta salaattia

Uudet perunat kuuluvat suomalaiseen kesään ja erityisesti juhannukseen, jolloin on perinteisesti päästy maistelemaan kesän ensimmäisiä uuden sadon perunoita. Uudet perunat kypsyvät nopeasti eivätkä tarvitse monimutkaisia lisäkkeitä.

Juhannukset perunat maistuvat sellaisenaan sillin ja muun ruoan kanssa, mutta perunoista voi valmistaa myös esimerkiksi perunasalaattia tai maukkaita pekoniperunoita.

Grilliruoan lisukkeena toimii hyvin myös klassinen majoneesilla maustettu kaalisalaatti eli coleslaw. Kevyempiä vaihtoehtoja ovat raikas kurkkusalaatti tai herkullinen halloumisalaatti.

Pekoniperunat

500 g uusia perunoita
170 g pekonia
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Kääri perunat pekoniin ja laita perunat leivinpaperilla päällystetylle uunin pellille siten, että pekonin taitekohta on alaspäin. Lorauta perunoiden päälle hieman öljyä ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paista perunoita 200-asteessa noin 40 minuuttia tai niin, että perunat ovat läpikypsiä ja pekoni rapeaa. Tarjoile perunat varrastikkuun lävistettynä.

Suu makeaksi

Makea kakku tai muu ihana jälkiruoka kruunaa aterian. Juhannuksen jälkiruoissa kannattaa hyödyntää kauden herkkuja kuten mansikoita ja raparperia. Aki Wahlmanin maustetaan karamellirouheella.

Jos kakku tuntuu liian työläältä, leivo keväinen raparperipiirakka tai valmista raparperista suussa sulava tiramisu.

Uuniraparperia ja jäädytettyä suklaa-kermarahkaa

Vaniljanmakuinen uuniraparperi

1 l raparperia kuorittuna ja paloiteltuna
1 dl sokeria
2 tl aitoa vaniljasokeria
1 dl pähkinärouhetta
3 rkl callianoa
3 rkl voita

Jäädytetty suklaa-kermarahka

2 dl vaniljarahkaa
0,5 dl suklaakastiketta
1 dl tummaa suklaata rouhittuna
2 rkl callianoa
2 dl kuohukermaa

Valmista ensin suklaa-kermarahka. Sekoita rahkan joukkoon suklaakastike, suklaarouhe, calliano ja lopuksi löysäksi vaahdoksi vatkattu kerma. Anna jäätyä pakastimessa noin yhdestä kahteen tuntia, kunnes se on hieman kovettunut.

Lado voideltuun laakeaan uunivuokaan raparperit, sokeri, vaniljasokeri, pähkinärouhe ja calliano. Sekoita ne hyvin ja laita voi nokareina pinnalle.

Aseta vuoka 200-asteiseen uuniin ja anna kypsyä noin 20-30 minuuttia, kunnes raparperit ovat kypsiä. Sekoita välillä.

Nauti lämpimänä suklaa-rahkakerman kera. Päälle voit halutessasi ripotella keksinmuruja.

Teksti: MTV3

Reseptit: MTV3 ja Ruokakesko

Kuvat: MTV3 ja Ruokakesko

Lue myös:

    Uusimmat