JSN:lle tullut kanteluita Israelin ja Hamasin konfliktia koskevasta uutisoinnista – listalla Keskisuomalainen, IL, HS sekä MTV

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on saanut viisi kantelua Israelin ja Hamasin viime viikkojen konfliktia koskevasta uutisoinnista, kertoo JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen STT:lle.

Kanteluista yksi keskittyy viimeviikkoisten Gazan sairaala-alueen tuhojen uutisointiin. Kantelijan mukaan tapahtumista annettiin virheellistä ensitietoa, jossa nimettiin Israel syylliseksi, eikä uutista korjattu riittävällä tavalla.

Monet tiedotusvälineet Suomessa ja ulkomailla uutisoivat Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriön tietojen pohjalta ensitiedoissaan, että Israelin isku Gazassa sijaitsevaan sairaalaan olisi surmannut satoja ihmisiä.

Useat vahvistetut ja vahvistamattomat tiedot viittaavat kuitenkin siihen, ettei kyseessä ollut Israelin isku. Israel on syyttänyt tapahtuneesta Islamilainen jihad -äärijärjestöä. Myös uhriluvusta on epävarmuutta.

Muut JSN:lle tulleet kantelut liittyvät Hyvösen mukaan konfliktin historiaan ja uutisoinnissa nähtyyn antisemitismiin. Kanteluissa on syytetty medioita muun muassa harhaanjohtavasta uutisoinnista ja puutteellisesta lähdekritiikistä.

Kantelut koskevat Hyvösen mukaan Keskisuomalaisen julkaisemaa STT:n uutista sekä Iltalehden, Helsingin Sanomien ja MTV:n uutisointia.

Päätös siitä, käsitelläänkö kanteluita koko neuvoston voimin, voi Hyvösen mukaan venyä joulukuulle JSN:n ruuhkan vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat