Joulupöydän perinteiset herkut

Kinkku, rosolli ja muut perinteiset jouluherkut maistuvat suomalaisille. Uusien makujen kokeileminen kiinnostaa, mutta perinteiset herkut pitävät pintansa.

Runsas jouluateria aloitetaan lasimestarin sillillä ja muilla kylmillä alkupaloilla, pääruokana on tietysti kinkkua ja laatikoita ja makeaksi lopuksi nautitaan luumuvaahtoa tai vaikka puolukkajäädykettä. Valitse joulupöytään omat suosikkisi ja nauti perinteisistä jouluherkuista.

Kuka löytää mantelin?

maistuu ihanalta kinkun tai kalkkunan kanssa. Joululimppua voi ostaa valmiina kaupasta, mutta mikään ei voita itse tehtyä tuoretta leipää.

Ei aattoaamua ilman riisipuuroa. Pitkään haudutettu puuro maustetaan kanelilla ja nautitaan mummolasta tutun tai maidon kanssa.

Riisipuuro

2 dl vettä
2 dl Pirkka puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl Pirkka suolaa

Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä noin 2 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen noin 35 minuuttia välillä sekoittaen.

Mausta valmis puuro suolalla. Valmista velli samoin, mutta käytä riisiä 1 dl.

Ruokahalun herättäjät

Monen mielestä perinteisen joulupöydän parasta antia ovat alkupalat. Sillit, , ja muut kylmät kalaruoat herättävät ruokahalun.

Lasimestarin silli

4 pkt (n. 600g) kevytsuolattua Islannin sillifileetä
1 iso sipuli

Mausteliemi:
1 dl etikkaa
1 dl sokeria
2 dl vettä
10 maustepippuria
1-2 laakerinlehteä

Kiehauta liemen ainekset ja anna jäähtyä. Huuhtele sillit hyvin ja kuivaa talouspaperilla. Leikkaa sillit noin 2 cm:n levyisiksi paloiksi.

Lado sillipalat tölkkiin kerroksittain mausteiden, viipaloidun sipulin ja porkkanan kanssa.Silli on valmista tarjottavaksi 2-3 vuorokauden kuluttua, mutta säilyy kylmässä pari viikkoa.

Imelletty perunalaatikko soseesta

1 ps (400 g) Oolannin perunasoseainesta (pakaste)
4 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoja
4 dl kevytmaitoa
2-3 rkl siirappia
1 tl suolaa

Pinnalle:
voita

Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon perunasoseainekset ja kuumenna sosetta pari minuuttia koko ajan sekoittaen.

Sekoita vähän jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot. Anna imeltyä peitettynä huoneenlämmössä noin 3 tuntia. Hyvä imeltymislämpötila on 50-60 astetta. Imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta.

Lisää maito, siirappi ja suola. Kaada vellimäinen seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka noin 1/3 vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Pane pinnalle voinokareita.

Kypsennä laatikkoa ensin 225 asteessa noin 1 tunti, jotta pintaan muodostuu kuori. Alenna uunin lämpötilaa 125 asteeseen ja jatka paistamista 1 1/2-2 tuntia.

Vinkki! Mausta perunasose halutessasi ripauksella pippuria, muskottipähkinää, kanelia tai kardemummaa.

Perunalaatikon lisäksi perinteiseen joulupöytään kuuluvat - ja

Rosolli ja kermakastike

Joulun ykkössalaatti on tietysti iloisen punainen rosolli. Raikkaan rosollin kanssa maistuu kuohkea kermakastike

4 Pirkka perunaa (vihreä tai keltainen pussi)
4 Pirkka porkkanaa
4 punajuurta
1-2 sipulia
2 Pirkka maustekurkkua
2 omenaa

Kastike:
1 tlk (2 dl) kuohukermaa
1-2 tl etikkaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria
punajuurten keitinlientä

Keitä juurekset kuorineen ja anna niiden jäähtyä. Kuori juurekset ja kuutioi veitsellä. Hienonna kuorittu sipuli, kuutioi kurkut ja kuoritut omenat. Sekoita ainekset nostellen.

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää etikka sekä mausteet. Värjää kastike tilkalla punajuurten keitinlientä. Tarjoa kastike erikseen.

Joulupöydän kiistaton kuningas

Haastajista huolimatta kinkku on säilyttänyt asemansa joulupöydän kuninkaana. Vaihtoehtoja sinappihuntuiselle suosikille ovat muun muassa , ja erilaiset kasvisruoat.

Joulukinkku muromyslikuorrutuksella

1 (n. 6 kg) Pirkka juhlakinkku tai
1 (n. 9 kg) Pirkka perinteinen joulukinkku

Kuorrutus:
1/2 dl sinappia
1 keltuainen
noin 2 dl Pirkka omena-kanelimuromysliä

Anna pakastetun kinkun sulaa hitaasti jääkaapissa tai kylmiössä. Se sulaa koosta ja sulatuslämpötilasta riippuen 2-4 päivässä. Nosta kinkku huoneenlämpöön. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta uuniin laitettaessa.

Testaa paistomittarin toimivuus. Pane mittarin kärki kiehuvaan, poreilevaan veteen. Jos mittari on kunnossa, se näyttää 98-100 astetta.

Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku ritilälle foliolla vuoratun uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle, mutta ei kosketa luuta. Paistomittari kannattaa työntää kinkun kylkeen, jotta pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta.

Kypsennä kinkkua 125 asteessa, kunnes paistomittari osoittaa 75-80 astetta. Aikaa kuluu 60-80 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.

Anna kinkun jäähtyä foliolla peitettynä. Poista verkko ja nahka. Sivele kinkun pinta sinappi-keltuaisseoksella. Ripottele päälle muromysliä. Kuorruta kinkkua 250 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin ruskean värin.

Suu makeaksi

Joulukahvin kanssa maistuvat sekä

Raikas puolukkajäädyke tai samettinen luumuvaahto kruunaavat upean jouluaterian. Joulun makeat herkut maustetaan kanelilla, kardemummalla, hunajalla ja muilla lämpimillä mausteilla.

Marmoroitu puolukkajäädyke

1 tlk (2 dl) Pirkka vispikermaa
1 prk (250 g) Pirkka maitorahkaa
1 tl Pirkka kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
3/4 tl jauhettua neilikkaa
3 Pirkka Parhaat kananmunaa
1 dl sokeria

Puolukkaraita:
3 dl Pirkka puolukoita (pakaste)
1/2 dl sokeria
Koristeeksi
puolukoita
piparkakkuja

Hienonna kohmeiset puolukat sokerin kanssa monitoimikoneessa sileäksi kastikkeeksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahka ja mausteet keskenään. Lisää joukkoon kermavaahto. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.

Yhdistä munavaahto ja kermaseos kevyesti sekoittaen. Kaada puolukkakastike joukkoon ja sekoita jäädykemassaa isolla haarukalla muutaman kerran.

Kastele 1,8 litran rengasvuoka kylmällä vedellä. Kaada jäädykemassa vuokaan ja peitä foliolla. Jäädytä vähintään 5 tuntia, mielellään yön yli.

Kasta jäädykevuoka kuumaan veteen ja kumoa vadille. Anna jäädykkeen pehmetä jääkaapissa noin 1/2 tuntia ennen tarjoilua. Koristele halutessasi puolukoilla ja piparkakuilla.

Rommi-luumuvaahto

1 ps (250 g) Pirkka kalifornian kivettömiä luumuja
1 dl rommia tai
1 dl vettä + 2 tl rommiesanssia
1 dl vettä
3/4 dl sokeria
2 tlk (à 2 dl) Pirkka vispikermaa
2 tl vanilliinisokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa

Mittaa kattilaan rommi, vesi, sokeri ja luumut. Keitä niitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes luumut ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa, jäähdytä.

Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja mausta vanilliinisokerilla. Sekoita tuorejuuston joukkoon rommiluumuseos. Nostele kermavaahto tuorejuustoseoksen sekaan ja sekoita hieman.

Jaa luumuvaahto annosmaljoihin. Koristele maljat halutessasi suklaalastuilla ja hasselpähkinärouheella.

Kuvat: Ruokakesko Oy ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat