Mainos

Joululöylyt omassa saunassa kerrostalossa

Omassa kodissa saunominen on ollut tähän asti lähinnä omakoti- ja rivitaloasukkaiden sekä uudemmissa kerrostaloissa asuvien huvia. Vanhemmissa kerrostaloasunnoissa asuvat ovat joutuneet edelleen tyytymään yhteissaunoihin. Heidänkin kohdallaan tilanne on nopeasti parantunut – ratkaisun tarjoaa niin sanottu kylpyhuonesauna.

Kylpyhuonesaunoja on ollut saatavilla jo muutaman vuoden ajan, mutta vasta viime aikoina ne ovat tulleet paremmin tunnetuiksi. Periaate on se, että jos kylpyhuoneessa on tilaa kylpyammeelle tai suihkukaapille, sinne mahtuu myös tällainen sauna. Pienimmillään se vaatii lattiapintaa 90 x 90 cm ja tarjoaa silloin hyvät löylyt yhdelle ihmiselle. Kylpyhuonesaunan pystyttäminen on yllättävän helppoa.

Työ alkaa asentamalla lattiaan saunan kehikko. Tärkeintä on saada se täsmälleen vaakasuoraan, minkä tarkistamisessa on paljon apua kahdesta vatupassista. Kun kehikko on saatu paikalleen, tuodaan kiuas valmiiksi käden ulottuville ja pujotellaan sen sähköjohto kehikon ali lähelle sitä pistorasiaa, johon kiuas tullaan liittämään. Työn ajaksi johto on parasta teipata seinään, ettei se pääse putoamaan saunan lattian tai seinien väliin, josta sitä on hankala kalastella esiin.

Seinissä on sandwich-rakenne, jossa on polyuretaania kahden tiiviin lasikuitupinnan välissä. Lasikuitu ei ime vettä ja valmistajan mukaan sitä voikin käyttää tarvittaessa myös suihkuseinänä. Seinän rungon ja verhouspaneelin välissä on asiallinen tuuletusrako. Paneelin materiaalivaihtoehtoja ovat kuvissa näkyvä tervaleppä tai lämpökäsitelty haapa ja myös kiuasvaihtoehtoja on useita.

Kehikon päälle nostetaan ensin takaseinä ja sitten sivut. Kaverista on tässä apua, sillä toinen voi pitää takaseinää pystyssä toisen kiinnittäessä sivuseinää paikalleen. Välttämätön apumies ei kuitenkaan ole, sillä kevyet elementit voi myös sitoa toisiinsa tilapäisesti ilmastointiteipillä. Nurkat tiivistetään silikonilla, jolla saadaan aikaan vesitiivis liitos.

Kun sivuseinät ovat paikallaan asennetaan katto. Sitä ei kiinnitetä silikonilla vaan katon ja seinärakenteen välisestä tiivistyksestä huolehtii kuminen tiivistysnauha. Yksi tällä ratkaisulla saavutettava etu on se, että esimerkiksi putkiremontin sattuessa sauna on helppo purkaa ja siirtää pois tieltä.

Kiuas on helpoin nostaa paikalleen ennen kuin lauteet ja ovi ovat paikallaan. Silloin työskentelytilaa on vielä mukavasti. Kiuasta varten seinässä on valmiit kannakeruuvit. Kiinnitys varmistetaan vielä lisäruuveilla ja -kannakkeilla ja kuten kaikissa saunoissa, kiinnitys on tehtävä paneelin takana oleviin vahvikkeisiin tai koolauspuihin – ei missään tapauksessa suoraan paneelilautoihin! Myös tässä saunassa on kiinnityksen vahvistuksena seinärunkoon kiinnitetyt vanerisuikaleet.

Paneelin takana on tuet myös lauteiden kannakkeita varten. Ruuvit ovat ruostumatonta terästä, joten pintoihin ei pääse syntymään rumia ruostenoroja. Ulkonäkö viimeistellään asentamalla saunan katon ja kylpyhuoneen katon väliin koristesäleikkö.

Saunan poistoilmaventtiili on katossa. Höyry tuulettuu sen kautta vapaasti kylpyhuonetilaan ja siitä edelleen ulos talon ilmanvaihdon kautta. Korvausilma puolestaan tulee kehikon alta, jossa on lattian kallistuksista riippuen 2-5 cm rako.

Saunan valaistukset ovat suojajännitteisiä ja vahvavirtapuoli tehty siten, että vain pistotulpan työntäminen seinään riittää. Kiuas tarvitsee 16A sulakkeen ja vikavirtasuojakytkimen. Muuntaja on koteloitu siten, että se täyttää kaikki kostean tilan asennukselle asetetut vaatimukset. Näin sähkömiestä ei tarvita, vaan sauna on heti valmis käyttöön otettavaksi. Rakennuslupia tällainen sauna ei tarvitse, koska rakennusteknisesti kuvailtuna se on kaluste. Taloyhtiössä on kuitenkin muistettava tehdä ilmoitus isännöitsijälle.

Lisätietoja: www.compactsauna.com

(JKA 22.12.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.