Joulu välimerellisin maustein

Taas tulee joulu ja on aika herkutella. Tänä vuonna jouluruokia voi vaihteeksi maustaa ripauksella välimeren makuja. Monessa kodissa aidon joulun tunnelman luo itse paistettu kinkku. Tämä perinteinen joulupöydän komistus koristellaan kuorruttamalla. Näyttävä, herkullinen ja helppo kinkunkuorrutus syntyy makeasta sinapista, pistaasipähkinöistä ja salvian lehdistä. Tarjoiluvadille kinkun kanssa sopivat paahdetut kastanjat ja keltaiset kaki-hedelmälohkot.

Vaihtelua kinkulle antaa kalkkuna. Täytetty kalkkunan rintafilee on juhlava, kevyt ja murea tarjottava vaikka joulun välipäivinä tai uutena vuonna. Hedelmäinen täyte antaa kalkkunalle lisää makua ja mehevyyttä. Samalla uunissa paahtuvat rosmariiniöljyllä maustetut palsternakkapalat, jotka maistuvat kalkkunan kanssa. Kalkkunan kruunaa joulunpunainen karpalovinegretti.

Pateen valmistaminen ei ole ollenkaan niin vaikeata kuin kuvitellaan. Pekoniin kääritty maalaispatee on karkearakenteinen lihapatee, johon on käytetty nautaa, possua ja broilerinmaksaa. Se kypsennetään vesihauteessa uunivuoassa. Lihapateen voi maustaa mieleisillään makuaineilla, tällä kertaa se kätkee sisäänsä reilun kokoisia kapriksia ja aurinkokuivattua tomaattia. Kylmänä tarjottavan pateen voi mainiosti valmistaa muutamaa päivää ennen joulua. Patee on parhaimmillaan, kun se on saanut kiinteytyä ja maustua jääkaapissa ainakin vuorokauden. Kotona valmistettu patee on mukava antaa joululahjaksi kauniissa pateevuoassa.

Myös valmiina on saatavissa herkullisia pateita. Persoonallisuutta niihin saa koristelemalla pinnan samaan tapaan kuin itse tehdynkin.

Lue myös:

    Uusimmat