Mainos

"Jos tuo ei ole sukellusvene, niin minä olen helikopteri" – Lassi, Samu ja Markku kohtasivat venäläisaluksen Suomenlahdella

1:27

Purjehtijakolmikko kohtasi Suomenlahdella valtavan venäläisen sukellusveneen vappupäivänä. Yksi purjehtijoista, Lassi Koikkalainen kertoo, että sukellusveneen seurana oli myös Venäjän puolustusministeriön tukialus.

Lassi Koikkalainen, hänen poikansa Samu Schwartz ja ystävä Markku Laurén olivat purjehtineet Viron Naissaareen vapun kunniaksi.

Sunnuntaina, vappupäivän aamuna paluumatkalle lähtenyt kolmikko saapui Suomenlahden kansainväliselle merialueelle noin kello 11 aikaan.

Koikkalainen kertoo, että ohi kulkevien laivojen katselu on yksi harvoista ajanvietteistä lahden yli purjehtiessa.

– Suomenlahdella menee kaksi kaistaa laivoille, joita on aika paljon. Eteläisempi kaista menee itään päin ja pohjoinen kaista länteen päin. Se on melko pitkä päivä kun siitä mennään ja nimenomaan laivojen bongaaminen on siinä se yksi huvi, mikä on, hän kertoo.

– Eteläistä, eli itään menevää kaistaa katseltiin ja yhtäkkiä pisti silmään, että tuo ei näytä nyt ihan tavalliselta laivalta. Mitä lähemmäs se tuli niin sitä tarkemmin katsottiin ja huomattiin, että ei hyvänen aika sehän on sukellusvene, hän lisää.

"Siinä se meni ihan niin kuin muutkin"

Samu Schwartz ryhtyi kuvaamaan erikoista näkyä videolle.

– Jos tuo ei ole sukellusvene niin minä olen helikopteri, hän päivittelee videolla.

Kukaan purjeveneen kannelta sukellusveneen ohiajoa todistanut ei ollut nähnyt vastaavaa koskaan aiemmin.

– En ole ikinä nähnyt aiemmin sukellusvenettä. Kovin usein olemme merellä ollut ja on ollut puhetta aina, kun on nähty uutisissa, että joku on nähnyt (sukellusveneen). Siinä se sitten oli, Koikkalainen kertoo.

Eniten miehiä kuitenkin hämmästytti se, miten alus kulki muun meriliikenteen joukossa.

– Siinä se meni ihan niin kuin muutkin. Samaa kaistaa pitkin, mitä niiden alusten pitääkin, Koikkalainen summaa.

Mukana myös tukialus

Suuri sukellusvene kulki Koikkalaisen mukaan korkeintaan noin meripeninkulman, eli 1852 metrin päässä miesten purjeveneestä. Aluksen kannella näkyi useita ihmisiä.   

Sukellusveneen katolla liehui valkopohjainen, sinisellä vinoristillä koristeltu lippu, jonka Schwartz tunnisti Venäjän laivaston lipuksi. Sukellusveneen edellä kulki troolarin näköinen alus, jonka savupiipussa oli Venäjän lipun värit.

Koikkalainen kertoo tutkineensa troolarin näköisestä aluksesta otettuja valokuvia tarkemmin päästyään kotiin. Hänen mukaansa kyseessä oli mitä todennäköisimmin Venäjän sotavoimien laiva.

– Googlasin aluksen nimeä, niin se on nimenomaan Venäjän puolustusministeriön tukialus näille (sukellusvene)operaatioille.

Venäläisen, merenkulkuaiheisiin keskittyneen PortNews-uutissivuston mukaan Viktor Konetsky -hinaaja on valmistettu Venäjän puolustusministeriön tilauksesta Jaroslavskin telakalla, Volgan varrella ja otettu käyttöön vuonna 2013. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.