Jos tämä yksityiskohta menee rekisterikilvestä rikki, tilaa suosiolla uusi kilpi – muussa tapauksessa voit korjata itsekin

Omistaja löysi varastetun pyöränsä myynti-ilmoituksen, sopi tapaamisen ja poliisit odottivat tapaamispaikalla – katso, minkälaisia pyöriä poliisin haaviin jäi voron kiinni jäädessä 0:44
Omistaja löysi varastetun pyöränsä myynti-ilmoituksen, sopi tapaamisen ja poliisit odottivat tapaamispaikalla – katso, minkälaisia pyöriä poliisin haaviin jäi voron kiinni jäädessä.

Jos auton rekisterikilpi on vaurioitunut siten, ettei se ole täysin ongelmattomasti luettavissa, saako sen korjata itse vai pitääkö tilata kokonaan uusi kilpi?

Rekisterikilpi tulee uusia siinä vaiheessa, kun sitä ei voi enää lukea vaikeudetta liikenteessä tai jos kilpeä ei saa kiinnitettyä sille varatulle paikalle.

Suomalaisautoilijat tilasivat vuonna 2019 reilut 26 000 kappaletta uusia rekisterikilpiä vaurioituneiden tilalle.

Asiantuntija Sirkka Ronkainen Traficomin rekisteröintiyksiköstä kertoo MTV Uutisille, että kilven voi korjata myös itse, mikäli rekisterikilven heijastava kalvo ei ole vaurioitunut.

– Jos kilven heijastava kalvo vaurioituu, on suositeltavaa tilata uusi kilpi, koska rekisterikilpi tulee olla luettavissa vaikeudetta liikenteessä, Ronkainen perustelee.

Mistä uusi rekisterikilpi?

Vaurioituneen tai kadonneen rekisterikilven voi tilata rekisteröintejä tekevällä katsastustoimipaikalla. Tilauksen yhteydessä on annettava kirjallinen selvitys kilven turmeltumisesta tai katoamisesta.

Uusi rekisterikilpi vaurioituneen tilalle maksaa 6,50 euroa per kilpi. Kilpiä voi tilata samalla kertaa joko yhden tai kaksi.

Kilpi tai kilvet ovat noudettavissa kahden viikon kuluessa. Kun uudet kilvet on tilattu, saa autossa käyttää väliaikaista rekisterikilpeä enintään kuukauden ajan.

Miten toimia, jos rekisterikilvet on varastettu?

Mikäli epäilet, että autosi rekisterikilvet on varastettu, ei kannata tyytyä pelkästään uusien kilpien tilaamiseen. Etenkään silloin, jos molemmat kilvet ovat kadonneet.

Kun rikosilmoitus varkaudesta on tehty, on hyvä vaihtaa auton rekisteritunnus. Tällöin saat katsastustoimipaikalta uudet rekisterikilvet uudella tunnuksella. Uudet kilvet saa heti mukaansa rekisteröintejä tekevältä katsastusasemalta. Auton rekisteröinti- ja katsastustodistukset on hyvä olla mukana. 

Mikäli rekisteritunnusta ei vaihda, saattaa matkanteko uusillakin kilvillä hankaloitua, sillä kilpien anastusilmoitus säilyy poliisin rekisterissä. Jos poliisiauton rekisterinumeroskanneri poimii varastetuksi ilmoitetun tunnuksen liikennevirrasta, on seurauksena tyypillisesti pysäytys tien varteen asian selvittämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat