Jorma Sairanen

Viime keväänä MTV3:n ohjelmajohtajana aloittanut Jorma Sairanen on henkeen ja vereen kaupunki-ihminen. Helsingin Vallilassa syntynyt mies voi viipyä suvun Iittalassa sijaitsevalla saarella korkeintaan kaksi päivää ja jo tulee kiire takaisin stadiin. Koti on aina ollut kaupungissa ja tulee aina olemaan. Pelkästään jugendtaloja Sairanen ei ylistä, vaikka vanhassa talossa asuukin. Koti on paikka, jonne kuvaajia ja toimittajia ei päästetä. - En ole sisustajatyyppiä ja televisiokin on ihan liian pieni tv-johtajalle, naureskelee Jorma Sairanen ja sopii haastattelun Sipulin alakerran pubiin. Paikan valinta on sinänsä huvittava, sillä keittotaitojaan puutteelliseksi valittava Sairanen vihaa sipulia.

Nimi: Jorma Sairanen

Ikä: 47

Perheen koko: Olen eronnut ja nautin yksin asumisesta.

Unelmakoti:

Ohjelmajohtaja viihtyy Katajanokalla.

Maalle en muuttaisi mistään hinnasta. Unelmakotini olisi sellainen ihan perusasunto täällä tutulla Katajanokan alueella. Asun mieluiten vanhassa talossa, vaikka ei minulla mitään uusiakaan vastaan ole. Niitä ei vain tällä alueella ole. Neliöitä unelma-asunnossa, jossa olisi ehdottomasti kunnon parveke, voisi olla 80-90. En kaipaa suuren suurta kotia. Sitä paitsi normaalilla työnteolla ja ilman perintörahoja ei luxuskämppiä Helsingin keskustasta osteta, hinnat kun ovat aivan pilvissä.

Mikä kotona ärsyttää:

Eniten ärsyttää se, että en ole saanut remonttia aikaiseksi. Suunnitelmia on tehty ja jopa kylppärin kaakelit valittu, mutta aina on mielenkiintoisempaa tekemistä. Siirtyessäni Neloselta Maikkarille jouduin neljän kuukauden karenssiin, mutta en sitäkään aikaa saanut käytettyä remontin aloittamiseen.

Rakkain huonekalu:

Varsinaista lempihuonekalua ei ole. Minulla kun ei ole mitään hienoja vanhoja perintöhuonekaluja. Vaalean vihreä sohva pitäisi ehkä uusia. Neloselta ostin mukaani funkkistyylisen työpöydän, se on aika mieluisa.

Mieluisin paikka kotona:

Ei sellaista ole.

Kodin parhaat värit:

Kotini on liian tumma. Seinät pitäisi maalata vaaleammiksi, tosin ei ihan vitivalkoisiksi. Sängynpeittonikaan ei ole tätä päivää, sekin on liian tumma. Toisaalta käyn usein taidenäyttelyissä ja seinillä on paljon tauluja keventämässä värimaailmaa. Sieltä löytyy monenlaisia töitä mm. Keith Haringia, Mirota ja Susanne Gottbergia.

Mihin käyttäisit remonttireiskaa?

Niin kuin kerroin, kotini kaipaa kunnon remonttia. Olen asunut siinä kymmenen vuotta ja esimerkiksi kylpyhuone on ruma, vaikkakin siisti ja toimiva. Toisaalta olen sitä mieltä, että remontti pitää tehdä kunnolla, eikä ainoastaan pintakauniisti, periaatteella piilotetaan rumat jutut. Jos ostaisin uuden asunnon, hankkisin vanhan huoneiston, johon tekisin sitten viimeisen päälle mieleisen remontin. Mieluummin kymmenen neliötä vähemmän ja kunnon remontti, kuin iso ja mauton asunto. Itse en sitä remonttia missään nimessä osaisi tehdä. On minulla porakone, jotta saan taulut seinille, mutta siihen se sitten jääkin...

Eniten käyttämäsi ruuanlaittoväline:

Jaa-a. Tämä on vaikea kysymys. Minä kun en kokkaa juuri ollenkaan, olen viini-ihmisiä. Kävisiköhän vedenkeitin ruuanlaittovälineestä?

Miltä kotonasi tuoksuu?

Ei ainakaan tupakalle. Vanhaan taloon tulee tietty ominaishaju lautalattia- ja seinärakenteista, joten kai minun luona vähän vanhalle talolle tuoksuu.

Siivousvinkkisi:

Tuulettaminen on kaiken a ja o. Ikkunat auki tarpeeksi usein ja petivaatteet ulos. Nykyään aika moni luistaa petivaatteiden ulosviemisessä, vaikka juuri pakkasessa ja lumessahan päästään eroon pölypunkeista. Siivoojaa en ole hankkinut, siitä tulee jotenkin huono omatunto.

Pakkomielteet pyykinkäsittelyssä:

Ei ole. Kone pyörii ja paidatkin pesen itse, enkä fuskaa silittämisessä. Minulla ei ole paidasta pelkkä kaulus ja rintapieli silitetty. Sellaisiakin miehiä näkee joissakin saunailloissa.

Lempiruokasi:

Laidasta laitaan. En vierasta kalaa, poroa tai lammastakaan. Jos nyt kerron, että ruokavalio on muuttunut kevyempään suuntaan, niin siinä sitä taas leimaudutaan trendipelleksi. Mutta sen voin kertoa, että vihaan raakaa sipulia. Myöskään ruohosipulia tai purjoa en syö muuta kun silloin kun ne on piilotettu mausteeksi ruuan joukkoon. Harmittaa kun useissa alkuruokapöydissä pilataan hyvä lohirulla tunkemalla sisälle raakaa sipulia. Blinienkään päälle en suostu sipulia laittamaan. Niin ja ostereista on helppo kieltäytyä.

Juomasuosituksesi:

Juoman pitää kulkea linjassa ruuan kanssa. Hienoa on jos alkuun tarjotaan shampanjaa, sitten valko- ja punaviinit ja lopuksi joko makea viini tai kahvi ja konjakki. Minulla on huono viinapää, mutta pidän pitkän kaavan illallisista. Seurueessa pitää kuitenkin olla ainakin neljä ihmistä, ettei mene ihan juopotteluksi.

Paras reseptisi, illallisvinkki:

Olen siis huono ruuanlaittaja. Tosin olen oppinut arvostamaan ruokaa hyviä ruokia syömällä. Ehkä yrittäisin tehdä alkuun jonkin hyvän kasvisruuan, pääruuaksi kalaa, esimerkiksi kuhaa tai ahventa. Jälkiruuaksi ehdottomasti sokerikuorrutteinen Creme Brulee, jossa on vaniljaa sisällä. Se on ainakin ravintoloissa suussa sulavaa.

Teksti ja ylin kuva: Tanja Huutonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja