Lääkäri tyrmää kirkasvalolampun tavallisen käyttötavan: "Se on väärin"

Kökötätkö kirkasvalolampun ääressä koko työpäivän? Jos vastasit kyllä, kannattaa valohoidon merkitystä pohtia uudelleen.

Kirkasvalohoitoa käytetään erilaisen kaamosoireilun hoitoon. Nimensä mukaisesti kirkas keinovalo voi auttaa esimerkiksi kaamosrasitukseen, -masennukseen ja -unettomuuteen. Pimeänä vuodenaikana kirkasvalolamppu herättelee, vaikkei varsinaisista kaamosoireista kärsisikään.

Kirkasvalohoidossa ihminen viettää joka aamu 30–60 minuuttia kirkkaassa keinovalossa silmät auki. Riittävän tehon saa 2500–3000 luxin lampusta. Olennaista hoidossa on myös ajoitus – mitä aiemmin, sen parempi. Tehokkainta valohoito on, jos se otetaan aamuisin kello 5.30–9.

– Joskus näen työpaikoilla, että kirkasvalolamput hohkaa siellä koko ajan. Se on väärin, sanoo unilääketieteen erityispätevyyttä suorittava lääkäri Eeva Löfgren Terveystalosta.

– Eli kirkasvalossa aamuun annos tai muuten jätetään käyttämättä.

Kirkasvalohoito alkaa vaikuttaa noin viikon hoitojakson jälkeen. Hoitoa jatketaan päivittäin vähintään pari viikkoa. Hoitoa voi myös jatkaa keskeytyksettä läpi pimeän vuodenajan eli käytännössä maaliskuuhun saakka.

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09
Tankkaatko väsymykseen ravintolisiä? Videolla ravitsemusterapeutti kertoo, mitkä ovat turhimmat valmisteet.

Osittaislähde: Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat