Joni, 28, joutui vakavan väkivallan keskelle kotirapussaan Turussa: Vasaralla aseistautunut mies lähestyi vaarallisesti ja uhkasi tappaa

1:18
Videolla kuvia tapahtumapaikalta.

Turkulainen Joni Heikkilä, 28, oli tulossa kaupasta kotiinsa, kun hän joutui keskelle väkivaltarikosta. Väkivallantekoon puuttuminen johti uhkauksiin ja lähes iskuun vasarasta.

Tapaus sattui viime lauantaina noin puoli yhdeksältä illalla. Heikkilä kuuli rapussaan naisen pyytävän apua, ja noustessaan porrastasanteelle hän näki naisen kasvot veressä.

– Iski pieni shokki, hän kertoo ensireaktiotaan tilanteeseen.

Pystypainia rappukäytävässä

Alkaessaan selvittää naisen kanssa tapahtunutta, Heikkilän naapuri tuli porrastasanteelle ja oli käymässä naisen päälle. Heikkilä kertoo astuneensa väliin, joutuneensa suunsoiton kohteeksi ja soittaneensa hätäkeskukseen, minkä seurauksena mies kävi hänen päälleen.

Alkaneen pystypainin turvin nainen palasi asuntoon hakemaan tavaroitaan, jolloin mies lähti tämän perään Heikkilän jäädessä tasanteelle. Pian nainen heitettiin jo ulos asunnosta Heikkilänkin saadessa osansa asunnosta heitetyistä esineistä. Heikkilä sulki oven miehen edestä.

Tappouhkaus ja vasara iskuvalmiina

Heikkilä ja nainen päättivät siirtyä talon ala-aulaan odottamaan virkavallan saapumista. Parin minuutin päästä mies kuitenkin saapui perässä. Hän ilmoitti Heikkilän mukaan tappavansa tämän ja alkoi lähestyä heitä kaivaen povitaskuaan. 

– En ottanut uhkausta keveästi, Heikkilä kertoo.

Järjestyksenvalvojakurssin käyneenä ja vapaaottelua harrastaneena Heikkilä vei miehen maahan, mutta päästi tämän pian pystyyn miehen luvatessa mennä takaisin asuntoon rauhoittumaan.

Rauhoittuminen ei kuitenkaan ollut miehen todellinen suunnitelma, sillä pystyyn päästyään hän otti povitaskustaan vasaran ja ryhtyi lähestymään Heikkilää ja naista.

– Tyhmänä nousin, Heikkilä manaa jälkikäteen sitä, että irrotti otteensa miehestä.

Mies uudelleen kanveesiin

Vasaraa lyöntiasennossa pitelevän miehen lähestyessä Heikkilä ja nainen pakittivat kadulle, mutta tämä ei lopettanut miehen etenemistä. Kukaan ulkopuolinen ei myöskään puuttunut Heikkilän mukaan tapahtumiin.

Onneksi pian näkyviin tulivat poliisiauton valot. Nainen lähti juoksemaan niitä kohti ja mies heitti vasaran tämän perään. Aseesta luopuminen antoi Heikkilälle mahdollisuuden rauhoittaa tilanne.

– Vein aseettoman miehen maahan ja odoteltiin siinä poliisia.

Koko välikohtaus tapahtui Heikkilän arvion mukaan 10–15 minuutia aikana.

"Pelottavaa, kun tullaan astalon kanssa päälle"

Heikkilän mukaan väkivaltainen päällekäyminen ei sinänsä ole täysin vieras tilanne, mutta se ei ole silti helppo kohdata.

– On pelottavaa, kun tullaan satuttamis- tai tappamistarkoituksessa astalon kanssa päälle, hän sanoo.

Tässä tapauksessa asiat päättyivät kuitenkin ilman vakavampia seurauksia poliisin otettua tilanteen hallintaansa. Heikkilän käsitys on, että alkoholilla oli osuutta asiaan.

Poliisi vahvistaa tapahtumien kulun pääpiirteittäin

Lounais-Suomen poliisista vahvistetaan, että Turussa tapahtui mainittuun aikaan väkivaltarikos, jossa on uhkailtu myös vasaralla. Asiassa tutkitaan kahta pahoinpitelyä, laitonta uhkausta ja pahoinpitelyn yritystä.

Poliisin käsityksen mukaan kahden yksityishenkilön välille oli tullut yksityisasunnossa riitaa. Tilanne oli jatkunut asunnon ulkopuolelle ja lopulta kadulle saakka.

Poliisista myös vahvistetaan, että ulkopuolinen mies oli puuttunut tapahtumien kulkuun ja toisella miehellä oli ollut jossain vaiheessa hallussaan vasara.

Poliisi myös kertoo, että tilanteeseen puuttunut mies oli pitänyt toista miestä aloillaan poliisipartion saapumiseen asti.

Poliisin tietojen mukaan kyse ei ollut lähisuhdeväkivallasta.

Rikoskomisario Mika Paaer ei näe tapauksessa selkeää yhteyttä koronavirustilanteeseen, jonka on aiemmin uutisoitu lisänneen väkivaltaa yksityisasunnoissa. Hän sanoo, että koronavirus ei todennäköisesti kuitenkaan paranna tilannetta esimerkiksi päihdeongelmien osalta. Lauantain kaltaiset tapaukset eivät silti ole tavattomia poliisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja