Mainos

Jolon-vangeilla toivomuslista

Suomen, Ranskan ja Saksan johtajat vetoavat Filippiinien presidenttiin Joseph Estradaan, jotta voimankäyttöä Jolon panttivankikriisin ratkaisemisessa vältettäisiin. Maat jättivät presidentille asiaa käsittelevän yhteisen kirjeen, joka julkistettiin tänään.

Panttivankidraaman neuvottelijat jatkoivat tänään uuden suunnitelman hiomista vankien vapauttamiseksi.

-Panttivankien vapautusta ei saa vaarantaa millään toimilla tai ilmoituksilla, jotka kaapparit voisivat tulkita syyksi olla panematta toimeen neuvotteluratkaisua, kirjeessä sanottiin.

-Panttivankien turvallisuutta ei saa vaarantaa käyttämällä voimakeinoja, tähdennettiin kirjeen lopussa. Suomen presidentti Tarja Halonen, Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja Ranskan presidentti Jacques Chirac kiittivät myös Filippiinien hallitusta jo tehdystä työstä:

-Kiitämme hallitustanne niistä ponnisteluista, joilla se on yrittänyt ratkaista tämän kriisin. Olemme kuitenkin syvästi huolissamme siitä, että panttivankien vapautus epäonnistui viime viikolla, kirjeessä sanottiin. Kirjeessä kiitettiin myös Libyaa sen avusta neuvotteluissa. Filippiinien presidentin on määrä vastata kirjeeseen. Vastauskirjeessä Estrada aikoo kertoa Filippiinien tekevän parhaansa vankien vapauttamiseksi vallitsevissa olosuhteissa, kertoi maan varaulkoministeri Lauro Baja.

Jolon panttivankeja kesäkuussa

Kynttilöitä ja paloöljyä


Abu Sayyaf -muslimisissien vankina Jolon saarella viruvat länsimaiset panttivangit toimittivat julkisuuteen listan, jossa he toivoivat leiriinsä muun muassa kynttilöitä ja paloöljyä "valaisemaan pelottavia öitään viidakossa". Valaisutarpeiden lisäksi listalla oli runsaasti vihanneksia, leipää ja kaakaojauhetta.

-Yöllä täällä on pelottavaa. Joskus skorpionit ja käärmeet tunkevat telttaamme pimeässä, kirjoittaa 57-vuotias Werner Wallert, jonka vaimo vapautettiin aiemmin. Kirje annettiin filippiiniläiselle toimittajalle, joka oli yhteydessä panttivankeihin viime viikolla. Hänelle annettiin myös nauhoitettu viesti toimitettavaksi Filippiinien presidentille Joseph Estradalle sekä viestejä ja kirjeitä toimitettaviksi panttivankien omaisille. Toimittajan mukaan panttivangit olivat valittaneet, että he eivät ole saaneet postia yli kahteen viikkoon.

-Auttakaa meitä. Auttakaa meitä pääsemään pois täältä niin pian kuin mahdollista. Olemme olleet täällä jo liian kauan. Olemme masentuneita ja väsyneitä. Epätoivomme syvenee varsinkin silloin, kun kuulemme, että taas yksi yritys vapauttaa meidät on epäonnistunut, kirjoittaa puolestaan eteläafrikkalainen Carel Strydom.

Vapautukset venyvät

Panttivankidraaman neuvottelijat jatkoivat tänään uuden suunnitelman hiomista vankien vapauttamiseksi. Neuvotteluja lähellä olevat lähteet kertoivat kuitenkin uutistoimisto AFP:lle, että uusia vapautuksia tuskin on luvassa enää tällä viikolla. Lähteen mukaan sopimusehdotus esitetään sisseille aikaisintaan lauantaina. Panttivankien vapautus voi alkaa "viikon sisällä, ehkä jo viikonloppuna". Ensin vapautettaneen länsimaiset naispanttivangit. Suomen hallituksen erityisedustaja Filippiineillä, suurlähettiläs Ilari Rantakari arvioi tämänhetkisen hiljaisuuden merkitsevän neuvottelujen edistymistä.

-Filippiinien hallitus ja sen neuvottelijat toimivat aktiivisesti asiassa. Me annamme heille taustatuen. Pidämme tärkeänä, että asiassa toimitaan taitavasti ja tehokkaasti. Ilmapiiri on varsin odottava, sanoi Rantakari STT:lle. Rantakarin mukaan asianosaisten maiden edustajat eivät ole tiistain jälkeen olleet virallisesti yhteydessä neuvottelijoihin. Panttivankidraaman pääneuvottelija Roberto Aventajado on sen sijaan lähes päivittäin yhteydessä sissien päämieheen Galib Andangiin eli Komentaja Robottiin satelliittipuhelimella.
(STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.