Jokereiden tähtiketju loisti 1990-luvun klassikkofinaalissa – Petri Variksen ennätys edelleen voimassa: "Välillä annoin Otolle palautetta"

Tulosruutu huhtikuussa 1997: Jokerit varmisti vuosikymmenen neljännen SM-kultansa –"Helppo mestaruus" 6:14
Tulosruutu huhtikuussa 1997: Jokerit varmisti 90-luvun neljännen SM-kultansa.

C More näyttää SM-liigan ratkaisevia klassikkokamppailuja. Yksi niistä on vuoden 1996 ratkaiseva finaaliottelu Jokereiden ja TPS:n välillä. Jokereiden ykkösketju oli sinä keväänä pysäyttämättömässä vireessä. 

TPS ja Jokerit hallitsivat suomalaista SM-liigajääkiekkoa 1990-luvulla. Vuosina 1989–1997 yksikään mestaruuksista ei lipsahtanut sen kaksikon ulkopuolelle. 

Keväällä 1996 Jokerit ja TPS olivat finaalissa kolmatta kertaa peräkkäin, mutta minkäänlaista leipääntymisen merkkiä ei ollut ilmassa. Joukkueiden välinen vihanpito sai vain lisää bensaa liekkeihin. 

Edellisenä keväänä TPS oli napannut kirkkaimman mitalin, mutta Hannu Aravirran suojatit tulivat kovalla itseluottamuksella pudotuspeleihin. Sen hengen sijaiskärsijäksi jäi puolivälierissä Tampereen Ilves, jonka Jokerit rökitti yhteismaalein 21–7 suoraan kolmessa ottelussa. 

Ensimmäinen ottelu päättyi Jokereille peräti 11–2. Jokereiden ykköskentällisen Otakar Janecky takoi seitsemän ja Petri Varis kuusi pistettä. 

– Oli kyllä poikkeuksellisen vahva alku. Taoimme kovia pisteitä hyvällä itseluottamuksella, Petri Varis muistelee. 

– Se oli hyvä ja ehjä kevät. Ei siihen monta huonoa peliä tullut. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Vain kaksi tappiota pudotuspeleissä

Ilves-sarja oli vain alkusoittoa Jokereille ja varsinkin kovalle ykköskentälle, jonka kolmantena lenkkinä hääri Juha Lind

Jokerit voitti välierissä HPK:n otteluvoitoin 3–1. Samoin lukemin kaatui finaalissa TPS. 

Varis voitti pudotuspelien pistepörssin 12 maalilla ja seitsemällä syöttöpisteellä. Janecky nakutti tehot 3+16=19. 

Lukemienkin perusteella on helppo päätellä maalien kaava: Janecky syötti ja Varis viimeisteli. 

– Välillä annoin Otolle palautetta, että voisi hän itsekin tehdä maalin. Otto heitti pilke silmäkulmassa, että minulla on matemaattisesti suurempi mahdollisuus tehdä se maali, Varis naurahtaa. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Varis tähdentää, että hyvän ketjun lisäksi takana häärivät osaavat pakit Mika Strömberg ja Waltteri Immonen

– Sulo (maalivahti Ari Sulander) oli sitten viimeisenä lukkona, jos pakit sattuivat nukahtamaan, Varis heittää. 

– Se oli hyvä kombo, jossa kaikkien roolit sopivat hyvin yhteen. Kaikki olivat päteviä omassa hommassaan, minkä lisäksi yhdessä meillä natsasi vielä hyvin. 

Kovia vääntöjä Grönmanin kanssa

SM-liiga kilpaili vielä 1990-luvulla NHL:n takana maailman kakkossarjan tittelistä. Sarjan kova taso näkyi varsinkin Jokereiden ja TPS:n yhteenotoissa. 

TPS oli menettänyt vuoden 1995 SM-kullan jälkeen maailmalle Jere Lehtisen, Saku Koivun, Marko Kiprusoffin ja Petteri Nummelinin. Vladimir Jursinovin pelaajamylly kuitenkin jauhoi voimakkaasti. Joukkueen viimeisenä lukkona häärivät myöhemmin NHL:ään asti ponnistaneet Miikka Kiprusoff ja Jani Hurme

Silloin elettiin vielä niin sanottua kuolleen jääkiekon aikakautta, jolloin mailahäirintä oli roisia, eikä taklauspelissä säästelty.

– Tuli sisäisiä taistelupareja. Mentiin toisen ihon alle ja yritettiin horjuttaa vastustajaa. 

Varis nostaa esille erityisesti kovat fyysiset yhteenotot raumalaislähtöisen puolustajan Tuomas Grönmanin kanssa. 

–”Osku” painoi nuoruuden innolla ja oli kova kamppailija. Sittemmin opin tuntemaan hänet. Mukava ja hauska mies. 

Nykyiseen verrattuna televisiopeleissä oli se iso ero, että kaukalonlaitatoimittaja kyseli maalintekijöiltä tuoreet kommentit vaihtopenkillä välittömästi osuman jälkeen. 

"Joukkueessa hyvä rakenne"

Jokerit napsi 1990-luvulla yhteensä neljä mestaruutta (1992, 1994, 1996 ja 1997). Varis oli voittamassa niistä kaikkia paitsi ensimmäistä.

Varis kiittelee, että omistaja Hjallis Harkimo hoiti taustat hyvin kuntoon. Pelaajat pystyivät vaan keskittymään pelaamiseen.

– Joukkueessa oli hyvä rakenne, suurin osa pelaajista oli menossa ylös urallaan. Jokerit oli silloin hyvä paikka pelata, kun nälkäisiä pelaajia oli paljon.

”Ainakaan tänä keväänä ei mennä ohi”

Varis iski urallaan 114 pudotuspeliottelussa 40 maalia. Tapparan Kristian Kuusela on mennyt SM-liigan kaikkien aikojen ennätystilastossa, ja hänellä on kasassa 117 playoffottelusta 46 maalia.

Yhden kauden playoff-otteluiden maaliennätys (12) osumaa on edelleen Variksen nimissä.

– Ainakaan tänä keväänä kukaan ei mene ohi, hän heittää.

– Kaikki ennätykset on tehty kuitenkin rikottavaksi. Olisi hienoa, että jossain vaiheessa joku tekisi enemmän maaleja.

C More näyttää kahdeksan ratkaisevaa jääkiekon SM-liigan finaaliottelua vuosikymmenten takaa. Lisäksi C More tuo jännitettäväksi koko viime kevään seitsemänosaiseksi venyneen Kärppien ja HPK:n finaalitaiston.

Jaksot ovat katsottavissa C Moren suoratoistopalvelussa. C Moren tv-kanavilla esitetään joka arkipäivä uusi jakso maanantaista 30.3. alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat