Jokelan kouluampujan vanhempien rohkea haastattelu: "Sieltä löysin Pekan jättämän viimeisen kirjeen"

Pysäyttävä haastattelu – Jokelan kouluampujan vanhemmat eivät osanneet aavistaa mitään:"Sieltä löysin Pekan jättämän viimeisen kirjeen" 17:45
Näin Auviset kertoivat tuntemuksistaan sen jälkeen, kun heidän poikansa oli tappanut yhdeksän ihmistä.

Marraskuinen tiistai pysäytti Suomen juuri ennen keskipäivää, kun tuusulalaisen koulun abiturientti hyökkäsi Jokelan koulukeskukseen vuonna 2007.

Alkuperäinen juttu on julkaistu 7. toukokuuta 2021. MTV Uutiset julkaisee jutun uudelleen Vantaan tapahtumien vuoksi.

Surullisen päivän edetessä tapahtumista alkoi selvitä lisää. Tekijä oli 18-vuotias Pekka-Eric Auvinen

Väkivallanteon seurauksena kuoli yhdeksän ja kaksitoista haavoittui. Uhrien joukossa oli myös tekijä itse. Koko Suomi järkyttyi.

Vain vajaa vuosi Jokelan traagisista tapahtumista, Matti Juhani Saari teki kohtalokkaan päätöksen ja marssi päättäväisen kylmästi aseen kanssa ammattikorkeakouluun Kauhajoella.

Kuolleita tuli 11 ja kolme loukkaantui. Uhrien joukossa oli myös tekijä itse. Kauhajoen koulusurmat on uhrien määrällä mitattuna Suomen rauhanajan historian tuhoisin hyökkäys.

Katso myös: Keskusrikospoliisin rekonstruktio: Näin Jokelan koulun tapahtumat etenivät hetki hetkeltä. Juttu jatkuu videon jälkeen...

Keskusrikospoliisin rekonstruktio: Näin Jokelan koulun tapahtumat etenivät hetki hetkeltä 2:08

Haastattelu keräsi miljoonayleisön

Viimeistään tässä vaiheessa koko Suomi huolestui poikkeuksellisista väkivallanteoista.

Pekka-Eric Auvisen vanhemmat päättivät myös toimia. He antoivat 45 minuuttia -ajankohtaisohjelmalle poikkeuksellisen pitkän haastattelun koskien molempien koulujen tapahtumia ja nuorten tekemää väkivaltaa. Tämä haastattelu on koskettavuudessaan ja tärkeydessään vertaansa vailla.

Vanhempien toiveena oli, että haastattelulla olisi ehkäisevä vaikutus nuorten väkivallantekoihin tulevaisuuden Suomessa. Jakso esitettiin MTV3-kanavalla 5. marraskuuta vuonna 2008. Haastattelu keräsi miljoonayleisön.

Missä olit kun? -ohjelmasarja kerää yhteen isoimmat uutistapahtumat näiden vuosien varrelta. Jaksot ovat  katsottavissa mtv-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat