Mainos

11 vuotta hirmuteosta – Näin Jokelan surmat etenivät hetki hetkeltä: "Minä tapan kaikki!" raikui koulun käytävillä

4:00

Jokelan kouluampumisesta on kulunut tänään tasan 11 vuotta. Tässä jutussa kerrotaan, miten verilöyly eteni hetki hetkeltä 7. marraskuuta 2007.

Yllä olevalla videolla voit katsoa, mitä koulusurmasta kerrottiin tuoreeltaan MTV Uutisten erikoislähetyksessä 7.11.2007.

Jokelan lukiota käynyt 18-vuotias Pekka-Eric Auvinen oli ostanut 22-kaliiperisen tarkkuuspistoolin vain pari viikkoa ennen veritekoaan.

Ampumispäivän aamuna Auvinen jätti ensimmäisen koulutunnin väliin. Kello 9.33 hän latasi YouTubeen videotiedoston, jossa oli kuvattuna koulukeskus sekä punaiseksi muokattu kuva tekijästä ase kädessä osoittamassa kameraa kohti.

Ennen lähtöään koulua kohti Auvinen kirjoitti koulusurmien toteuttajille omistettuun nettiyhteisöön, että tänään tehdään historiaa. Auvinen sammutti tietokoneensa kello 11.28 ja lähti polkupyörällään kohti Jokelan koulukeskusta.

Jokelan tragediasta tulee kuluneeksi 11 vuotta 7.11.

– 18-vuotias Pekka-Eric Auvinen ampui Jokelan koulukeskuksessa kahdeksan ihmistä ja lopuksi itsensä.

– Uhreiksi joutuivat koulun rehtori ja terveydenhoitaja sekä kuusi oppilasta.

– Kuolonuhrien lisäksi useat loukkaantuivat.

– Auvinen myös yritti sytyttää koulua palamaan, mutta ei onnistunut siinä.

– Surmatöitä oli suunniteltu useita kuukausia. Ennen tekoa Auvinen oli ladannut internetiin muun muassa ampumavideoita.

– Noin kymmenen kuukautta Jokelan tapahtumien jälkeen opiskelija Matti Saari ampui opinahjossaan kymmenen ihmistä sekä itsensä Kauhajoella. Saari myös sytytti koulun tiloissa useita paloja.

(STT)

Kello 11.42 Auvinen ampui aulassa kohtaamaan lukiolaista kuolettavasti ja siirtyi WC-tiloihin. Käytävillä liikkuneet lukiolaiset havaitsivat lattialla makaavan pojan. Lukiolaiset arvelivat hänen lyöneen päänsä. Osa näistä lukiolaisista oli kuullut ääniä, joita he eivät kuitenkaan tunnistaneet laukauksiksi.

Lukiolaiset soittivat hätäkeskukseen ja kertoivat tapahtuneesta. Hätäpuhelun aikana Auvinen alkoi ampua vessan ovensuusta kohti nuoria. Tuona hetkenä surmansa saivat kaksi paikalla ollutta lukiolaista.

Samaan aikaan terveydenhoitaja tuli juosten pohjakerrokseen, jossa hän totesi ammutun, kehotti huutamalla paikalle pyrkiviä poistumaan ja oli puhelimitse yhteydessä hätäkeskukseen.

Puhelun aikana tekijä ampui WC-tilojen ulkopuolelle neljännen uhrinsa, joka oli lukiolainen, ja lähti seuraamaan käytävää pakenevaa terveydenhoitajaa.

Tekijä ampui terveydenhoitajan ja sen jälkeen vielä yhden lukiolaisen käytävälle samaan kohtaan. Kello oli tällöin noin 11.46. Kuusi henkilöä oli saanut surmansa neljän minuutin kuluessa.

"Minä tapan kaikki!"

Ensimmäisenä hätäkeskukseen soittanut oppilas ryntäsi ala-aulasta portaita ylös opettajanhuoneeseen ja huusi matkalla, että täällä ammutaan.

Opettajanhuoneessa koulun vararehtori sai kuulla koululla liikkuvasta ammuskelijasta. Vararehtori kertoi tilanteesta rehtorille, joka kuulutti kello 11.47, että kaikkien tulee pysyä luokissaan.

Tämän jälkeen Auvinen ampui käytävällä lukuisia laukauksia ja karjui "minä tapan kaikki!". Tällä hetkellä paikalle sattui erään oppilaan äiti, mutta Auvinen ei ampunut häntä.

Tämän jälkeen tekijä pyrki yhteen luokkaan sisään ja ampui oven läpi kolme kertaa osuen yhtä oppilasta jalkaan. Ampuja ei kuitenkaan päässyt luokkaan sisään.

Yritti sytyttää koulua tuleen

Auvinen siirtyi kaksi kerrosta ylöspäin, jossa käytävän penkillä istui kaksi lukiolaista. Heistä toinen pääsi ampujaa karkuun, mutta toinen sai kuolemaan johtaneita osumia. Hän oli Auvisen seitsemäs uhri.

Tämän jälkeen ampuja levitti palavaa nestettä käytävän seinälle ja yritti sytyttää sitä tulitikuilla siinä kuitenkaan onnistumatta.

Noin kello 11.54 ampuja palasi ensimmäisen kerroksen ruokasalin edessä olevaan aulaan ja pyrki sisään ruokalaan, jossa oli oppilaita ja henkilökuntaa.

Lasiset liukuovet oli kuitenkin ehditty sulkea ja lukita. Auvinen vaati avaamaan ovet ja ampui ovien lasien läpi osuen muutamiin tuoleihin. Ruokalassa olleet pakenivat ruokalan toisesta päästä ulos ja keittiön takana oleviin tiloihin.

Ampui rehtorin kylmäverisesti

Samoihin aikoihin rehtori pakeni yhdessä koulukuraattorin kanssa ulos koulurakennuksesta. Rehtori jäi koulurakennuksen ja lammen väliin puhumaan puhelimessa.

Auvinen tuli ulos koulurakennuksesta. Hän ampui ulkona rehtoria useita kertoja. Hälytysajoneuvoja opastamaan lähtenyt kuraattori onnistui pakenemaan ampujaa pellolle.

Tämän jälkeen tekijä meni takaisin koulurakennukseen ja yritti avata opettajanhuoneen ovia huutaen ”tulkaa ulos kaikki, mä tapan”. Saman käytävän päässä oli yläasteen luokkahuone, jonne tekijä pääsi sisään avoimesta ovesta.

Luokassa hän osoitti oppilaita aseella, kertoi kyseessä olevan vallankumous ja kehotti oppilaita rikkomaan paikkoja. Tekijä ampui kaksi laukausta, yhden televisioon ja yhden ikkunaan, mutta ei yrittänyt osua oppilaisiin.

Paikalla vallitsi kaaos

Ensimmäisenä paikalle saapuivat kaksi poliisipartiota sekä kaksi ambulanssia. Kello oli tuolloin noin 11.55.

Koululla vallitsi kaaos. Ambulanssimiehistön arvion mukaan heitä vastaan juoksi sadan lapsen ja nuoren joukko, jonka puheista selvisi kyseessä olevan ampuminen.

Pelastusyksikkö ohjasi lapsijoukon seurakuntakeskukseen. Siellä aloitettiin koulusta poistuneiden jako loukkaantuneisiin ja ei loukkaantuneisiin.

Paikalle saapuneet poliisit aloittivat oppilaiden ja henkilökunnan hätäevakuoinnin, samalla etsien ampujaa.

Partiopoliisi Harri Vihola oli ensimmäinen poliisi, joka meni sisään koulurakennukseen.

Ampui poliiseja kohti, poliisi ei voinut vastata tuleen

Kello 12.04 poliisi havaitsi koulurakennuksen pääsisäänkäynnin ovella tummiin pukeutuneen miehen, jolla oli olkalaukku. Hänelle annettiin käsky tulla pois, jolloin mies kysyi: ”mitä täällä on tapahtunut?”.

Kyseessä oli Auvinen. Hän meni ovesta takaisin sisälle ja tuli takaisin muutaman sekunnin kuluttua. Käskytys toistettiin. Pian tämän jälkeen Auvinen nosti aseensa ja ampui poliisia kohti kaksi kertaa. Miestä käskyttänyt poliisimies oli suojautunut koulun edustalla olevan puun taakse, josta pääovelle oli 45 metriä.

Välimatka oli liian pitkä, jotta poliisi olisi voinut turvallisesti ampua tekijän lamauttavan laukauksen.

Veriteko päättyi itsemurhaan

Tämän jälkeen Auvinen jatkoi ruokalan läheiseen WC-tilaan, jossa hän ampui itseään päähän.

Poliisi löysi ampujan vessasta vakavasti loukkaantuneena hieman yli kaksi tuntia sen jälkeen, kun silmitön ammuskelu oli alkanut. Auvinen kuoli Helsingin Töölön sairaalassa saman päivän iltana.

Koko koulurakennus oli tarkastettu kertaalleen puoli kolmeen mennessä. Tämän jälkeen aloitettiin toinen tarkastus sen varmistamiseksi, ettei ampujia ollut useampi kuin yksi, ja että uhreja tai sivullisia ei ollut jäänyt piiloon.

Toinen tarkastuskierros, jossa ei löytynyt merkittävää uutta, saatiin valmiiksi kello 15.40. Viimeiset oppilaat saatiin ulos koulurakennuksesta kello 15.17 mennessä.

Marraskuisena päivänä Auvinen ampui kuoliaaksi kuusi lukiolaista, koulun rehtorin, koulukeskuksen terveydenhoitajan sekä lopuksi itsensä.

Juttu pohjautuu oikeusministeriön tutkintalautakunnan raporttiin.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja