Joka vuosi 14 000 suomalaista sairastuu aivoverenkiertohäiriöön – suistaa monet myös masennukseen

Noin kolmannes aivoverenkiertohäiriöön sairastuneista potee masennusta, joka kuitenkin on yleensä ohimenevää. Monilla oireet myös pitkittyvät.

Noin kolmannes aivoverenkiertohäiriöön sairastuneista potee ohimenevää masennusta, mutta monilla oireet myös pitkittyvät. Potilaiden mielialaa olisikin hyvä seurata pitkäjänteisesti, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä, ja siihen osallistui 650 keskimäärin 66-vuotiasta lievään tai keskivaikeaan aivoverenkiertohäiriöön sairastunutta.

25 prosenttia oireili vielä vuodenkin päästä

Potilaista 35 prosenttia poti masennusta kolme kuukautta sairastumisesta. Masennusoireet lievenivät 3–6 kuukauden kuluttua noin puolella potilaista, mutta 25 prosenttia oireili vielä vuodenkin päästä.

Näiden potilaiden masennus oli myös useammin vakavaoireisempaa.

Masennukseen sairastuu 15 prosenttia ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä

Valtaosa pian aivoverenkiertohäiriön jälkeen oireettomista pysyi oireettomina seurannan ajan, mutta 10 prosentilla masennus diagnosoitiin vasta vuoden kuluttua sairastumisesta. Tämän vuoksi potilaita olisi hyvä seurata pitkään myös masennusoireiden varalta, tutkijat kirjoittavat.

Suomessa vuosittain noin 14 000 henkilöä sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä 75 prosenttia on aivoinfarkteja. Masennukseen sairastuu noin 15 prosenttia ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä.

Katso myös: Mitä on positiivinen stressi, ja miksi sekin on haitallista?

Mitä on positiivinen stressi, ja miksi se on haitallista? 3:10

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat